Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По повод на претенцията на Русия, като правоприемник на СССР, по договори за съхранение на паметниците на Съветската армия, да напомня че те касаят само местата на погребение на съветски войници или паметници свързани с тях - гробища, могили с реално погребани войници и т.н.. Не касаят грандиозни паметници на "признателност", които между другото са строени по местна инициатива на комунистическата власт, в знак на раболепие, без никаква публична легитимация, тоест могат да бъдат премахнати по местна инициатива без никакъв междудържавен договор.

Тези идеологически паметници възхваляват режима на Сталин и комунистическия строй у нас /който при най-добрия случай е символ само на една малка част от обществото/, а той както знаем е обявен за престъпен със закон от НС. В същност премахването на тези идеологически символи на престъпен строй е друг изражение на усилията в учебниците да има уроци с оценки на този строй.

Няма как едновременно да отричаш строя и да се съгласяваш с наличието на подобни паметници.

Ето ви е прословутия член 14 от Договара за приятелски отношения и сътрудничество между РФ и България. "

Договарящите се страни се задължават да полагат нужните грижи и да предприемат необходимите мерки за запазване на намиращите се на територията на Руската федерация ценности, свързани с историята и културата на България, както и за намиращите се на територията на Република България ценности, свързани с историята и културата на Русия, а също така и за военните гробища.

До гробовете на руските граждани на територията на България и до гробовете на българските граждани на територията на Русия ще бъде осигурен свободен достъп.

Договарящите се страни ще се консултират за мерките, които те считат за целесъобразно да предприемат относно обектите, упоменати в настоящия член."

Никъде няма изрично указана процедура, която да предполага че България не може да премине към преименуване на улици или премахване на паметници, или да изисква вето от Русия.

Това което не можем да правим е отново ограничено изрично само за военни гробища и гробове на руски граждани. Консултациите не са изключени, напротив, но не са в режим ако Москва не се съгласи и не можем. Още повече че има огромна международна практика по темата. Какво ще ни съдят? Несериозно е. Ако под ПСА имаше кости на паднали съветски войни - ОК, но той е СТОПРОЦЕНТА паметник на призантелност на местнике комунисти към московските.

*От фейсбук!