Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На годишнина от рождението и смъртта му се случват фатални за страната събития

Архангелск е новият Чернобил. Радиацията е скочила 16 пъти

През 20-те години на миналия век известната руска поетеса Анна Ахматова започва да проверява една доста странна теория. Тя установява, че малко преди смъртта си Михаил Лермонтов е проклел Русия и оттогава около годишнините от рождението и смъртта му се случват фатални събития. Затова Ахматова решава да провери дали тези слухове са верни. Голямо е учудването й, когато установява, че с всяка изминала година около тези дати стават все по-лоши и трагични случки.

Поетът Михаил Лермонтов
Поетът Михаил Лермонтов

178 г. след смъртта му проклятието все още действа. В Сибир избухна най-големият пожар в света, в Москва се вихрят най-масовите протести, а преди дни се взриви военен полигон, който се превърна в новият Чернобил.

Всъщност всичко започва от факта, че Лермонтов ненавиждал руската монархия и често я критикувал. Заради това многократно е арестуван и заточаван в Кавказ.

Една от най-известните му атаки срещу властта е поемата "Смъртта на поета", посветена на кончината на Александър Пушкин. В нея той открито обвинява руското общество за гибелта на драматурга. Творбата предизвиква широк отзвук и му донася популярност, но вбесява цар Николай I и Лермонтов е арестуван и изпратен в Кавказ.

На път за поредното си заточение е убит на дуел в Пятигорск. Приятелите му така и не успяват да организират церемония по църковния обред, защото властта го ненавиждала.

Заради това малко преди да умре, Михаил Лермонтов е проклел Русия, за да отмъсти за страданията и мъките си.

Първоначално хората не вярвали на мита, но впоследствие Анна Ахматова и други започват да изследват фатални събития, случили се в Русия около неговите годишнини, и са повече от изумени.

Той е роден на 3 октомври 1814 г. и умира на 27-годишна възраст на 15 юли 1841 г.

Хрониките показват, че

има редица странни съвпадения,

а събитията в последния месец доказват, че проклятието все още действа.

Така например тази година, малко преди да се навършат 178 г. от смъртта му, в Сибир избухна най-големият пожар в света. След това се взриви военен полигон в Архангелска област, а междувременно са в ход и най-мащабните протести срещу управлението на Владимир Путин.

Странното в случая е, че наистина колкото повече напредват годините, толкова по-фатално е събитието.

В Сибир продължават да се борят с огнената стихия, която обхвана 4,5 млн. декара, но без особен успех.

Пожарите вече са над 200 и се равняват на световна екокатастрофа, тъй като пушекът достига навсякъде, а в по-близките места дишането на хората е изключително затруднено.

Вредните емисии от огъня за няколко дни се равняват на емисиите, отделени от 36 милиона коли за една година.

Според природозащитната организация "Грийнпийс" от началото на 2019-а

огънят е унищожил повече от 13,4 млн. хектара

гори - територия, по-голяма от площта на Гърция.

Може да се каже дори, че са нанесени почти непоправими щети за природата в този регион.

В гасенето участват близо 4000 души, като се включиха военновъздушните сили, армията и редица доброволци.

Пожарникарите отбелязват и успехи - над 50 пожара на площ от 5700 хектара в неделя са били загасени. От пламъците е засегната и тайгата - най-важният горски пояс в Сибир.

Според руските служби обаче сибирските гори са запалени умишлено, за да се прикрият следите от незаконната сеч.

Едно от решенията на прокуратурата, което бе силно критикувано, е, че се спря гасенето на огъня в труднодостъпни и отдалечени региони, тъй като не заплашват стопански обекти и населени места.

Причината е, че овладяването на огнената стихия изисква огромен финансов ресурс. За тази цел от резерва на кабинета на Путин бяха отпуснати 6 млрд. рубли.

Въпреки това горските пожари в Сибир и Далечния изток

едва ли ще бъдат ликвидирани

до края на лятото, преди да започнат сезонните дъждове, смята Григорий Куксин, експерт по екология към руския президентски съвет по човешките права.

Той допълни още, че 2019-а може да отбележи десетгодишен рекорд по площ на природните пожари - от януари насам огънят е съсипал 14,9 милиона хектара в Руската федерация. За възстановяване на изгорелите гори ще е необходимо

цяло столетие

Именно това до голяма степен разгневи руското общество и нагнети обстановката допълнително.

На фона на нестихващата огнена стихия с пълна сила продължават и протестите срещу управлението на Владимир Путин.

Най-мащабните протести срещу Путин
Най-мащабните протести срещу Путин

Масовите опозиционни недоволства не спират вече три уикенда поред. Междувременно беше направен и митинг миналата събота, който се смята за най-големия от осем години насам.

Кабинетът на Путин обаче смята, че събитията не са от голямо значение и не предизвикват притеснение у руския президент.

Вероятно за да докаже, че не се тормози от обществените протести, Путин гостува на патриотичното шоу на "Нощните вълци" в Крим. С постъпката си разгневи още повече протестиращите, което доведе до над 1000 арестувани. Експертите смятат, че кабинетът оказва натиск срещу противниците на Путин, а политолози изразяват мнения, че управлението му през годините много се е променило, но не към добро. И вероятно той няма да бъде свален от власт по мирен начин. Мащабните протести на опозицията бяха провокирани и от още едно събитие. По първоначална информация двама души загиват, а шестима са ранени при взрив на военен полигон в Архангелска област. В началото от руското военно министерството съобщиха, че взривът е станал при изпитание на реактивен двигател с течно гориво, вследствие на което е избухнал пожар. Веднага бе проверено и нивото на радиация, но то беше в норма. Оказа се обаче, че експлозията е станала по време на тест на крилата ракета с ядрената инсталация "Буревестник", за която руският президент Владимир Путин говори през 2018 г. и я нарече "непобедима". Освен това е регистриран и краткосрочен скок на радиация след пожара. След това държавната корпорация "Росатом" съобщи, че в резултат на експлозия на военно учебно заведение в района на Архангелск са загинали 5-има служители на фирмата, а още трима са ранени. Разплитането на случая и нагнетената от опозицията обстановка принудиха руските власти да признаят, че инцидентът е свързан с изпитания на нови оръжия, и обещаха да ги доведат докрай без повече инциденти. Всъщност има основание да се смята, че Архангелск е новият Чернобил. Последните данни доказват, че кръвта на руските учени се е сварила за часове, а радиацията е скочила 16 пъти. Цялата ситуация в Русия обаче е изключително критична, а привържениците на Лермонтов са 100% убедени, че това е част от проклятието му. Дали обаче то наистина действа, можем само да гадаем.