Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

/ Войната за преразпределяне на наркопазара погубва по 30 хил. души всяка година

/ В страната има само един легален магазин за оръжия, обвиняват САЩ в незаконен внос

Поредната кървава баня в Мексико погуби живота на още осем души. Въоръжена група мъже хладнокръвно нахлува в игрална зала в мексиканския град Ирапуато, област Гуанахуато, и открива огън по събралите да се забавляват хора. На място загиват осем души, а трима са с тежки наранявания. Инцидентът е станал само на няколко крачки от местното звено на Министерството на обществената сигурност в града.

Тукашните хора не са изненадани от зверството, свикнали са на подобни новини. От няколко години Мексико е обявена за една от най-опасните страни, където убийствата насред улицата са ежедневие. Град Ирапуато пък, където е станал инцидентът, е в топ шест на най-опасните за живеене градове в страната.

Само

няколко часа

преди стрелбата

в билярдната зала още шестима души са убити в град Юрия, също в област Гуанахуато. Националната гвардия на Мексико се сблъсква и с местна наркобанда. В резултат на това са застреляни петима престъпници, а един охранител загива.

През последните години Мексико е обхванато от вълна на насилие, причинено до голяма степен от конфронтацията на картели за контрол на трафика на кокаин до Съединените щати. Гангстерската война за власт над наркопазара отдавна е излязла извън контрол. Публичните заплахи между конкуриращите се банди стават все по-зловещи, всявайки ужас сред населението.

В щата Гуанахуато от години надмощие има картелът Санта Роса де Лима. Шефът му Хосе Антонио "Ел Маро" Ортис обаче е обявил война на една от най-мощните криминални организации в Мексико. Той е решил да се изправи срещу картела "Ново поколение Халиско". Конфликтът започна, след като Ортис обяви война на лидера на Халиско Немесио "Ел Менчо" Осуегуера Сервантес, бивш съюзник на легендарния наркобарон Хоакин "Ел Чапо" Гусман. Двете организации често си изпращат послания с трупове. В момента двата картела, освен за дрога, се избиват и заради нелегалния трафик на петролни продукти.

През 2018 г. в Мексико бяха регистрирани

рекорден

брой убийства

- повече от 33 хиляди. Броят на убийствата в страната нараства след 2006 г., когато правителството на президента Фелипе Калдерон започва военна кампания срещу организираната престъпност. Убийствата продължиха да растат и при управлението на наследника му Енрике Пеня Нието, който е на власт до 2018 г. За съжаление статистиката при новия държавен глава Андрес Мануел Лопес отново няма да е положителна. Само за първите шест месеца от 2019 г. в Мексико са регистрирани рекорден брой убийства.

Според експертите увеличаването на зверствата в Мексико се дължи на неефикасността на службите за сигурност. Това е

втората

най-кървава война в света

в момента, като само в Сирия има повече жертви.

"Армията се оказа парализирана в много операции срещу наркотрафика от страх да не бъде обвинена в нарушения на човешки права", коментира Раул Бенитес от Националния автономен университет на Мексико.

Какъв нов рекорд ще удари страната през 2019 г. четете в печатното издание на "168 часа".