Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Службите с информация, че много се записват в български вуз с единствената цел да имат право на пребиваване и пътуване в страните от ЕС. Следят и деца, контактуващи с ИДИЛ

ДАНС и МОН модернизират кореспонденцията помежду си. Вместо писма ще ползват електронна система.

Това предвижда проектоинструкция, според която Държавната агенция „Национална сигурност“ и Министерството на образованието и науката осъвременяват съвместните си усилия по защита на националната сигурност. В проекта се предлага ДАНС да има непрекъснат достъп до информационните фондове на МОН чрез защитена връзка.

Ако инструкцията бъде приета от правителството, където ще влезе след месец обществено обсъждане, ДАНС ще получи непрекъснат достъп в реално време до масиви, до които в момента може да стига след бавни бюрократични процедури за с размяна на кореспонденция между институциите, което би могло да има фатални последствия, когато става дума за тероризъм.

Причината - по данни на службите все повече ще се пробват да вербуват деца и студенти за терористични атаки. Именно това е целта на бързия достъп до масивите.

Доскоро сред българското общество битуваше мнението, че съобщенията за подготвяне и реализиране на терористични нападения от радикализирани ученици в различни държави от ЕС са далеч от нашата действителност. Скорошният случай в Пловдив, където момче от елитна гимназия и уважавано семейство бе натъпкало тавана си с взривни вещества и поддържало кореспонденция с членове на ИДИЛ обаче показва, че България не е изключена, гласят аргументите на родните служби за национална сигурност. Преди това бе разкрит ученик от Силистра, залитнал по идеите на ИДИЛ по време на пребиваването му в Австрия. Службите наблюдавали и други подобни случаи.

Според данни на Евростат, публикувани преди дни, през учебната 2017-2018 г. във висши учебни заведения в различни градове в България са учили студенти от 115 държави. Записването във вуз у нас е един от най-лесните начини за получаване на право на пребиваване в страната ни.

Според източници от службите немалък процент от тях са водени не от стремеж за получаване на добро образование, а от привилегиите на документа, даващ им право на пребиваване в държава от ЕС и всички произтичащи от това възможности, включително и свободно придвижване в страните от ЕС.

Във фондовете на МОН се съдържа информация за учебните заведения в чужбина, откъдето тези студенти идват. Възможно е агентите от ДАНС да попаднат на студент у нас, който е бил съученик на известен терорист.