Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вместо да хулим сънародниците, че тропат хора, да се сетим за хубавата българска дума РОДОЛЮБИЕ

Налага се да припомня от време на време, че вместо да хулим сънародниците ни, които изразяват патриотизма си с тропане на хoрa,носене на тениски с шевици и татуировки на национални герои по различни части на тленните телесa, можем да им припомним, че истинският патриотизъм (а не отвлеченият и държан като заложник от разни политици) е патриотизмът на любовта.

И за да не се бъркат понятията, е добре с търпимост да се сетим за хубавата българска дума РОДОЛЮБИЕ.

Родолюбието е съзидателно.

Родолюбието започва от уважението към семейството, приятелите и съседите, а после и към всички останали.

Родолюбиво е човек да пази родината си чиста съвсем буквално - да не си хвърля фасовете през прозореца на колата, например, нито да джапа в защитени от закона и признати за безценни от света природни резервати.

Родолюбиво е човек да спазва законите на Родината и да не мълчи, когато някой ги нарушава, па ако и да са управляващите в момента.

Родолюбиво е човек да не участва в корупция и да не мълчи, когато някой друг участва, защото корупцията ни убива буквално, както го прави всеки бутнал рушвет пиян шофьор.

Родолюбиво е не да хулим родителите, че не обръщат достатъчно внимание на децата си и не ги възпитават добре, а да помагаме и на деца, и на родители да изграждат по-здравословни връзки помежду си.

Родолюбиво е да не обвиняваме сънародниците си, когато не постъпват разумно, а вместо това да говорим с тях и да се опитаме да ги убедим с любов, че има по-разумни родолюбиви постъпки от хоро в планината и газене в защитено от закона езеро или от гайда на плажа.

А когато някой ден се научим на родолюбие, можем да започнем да се учим и на човеколюбие.

От фейсбук