Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ще има косвени последици за нас от разразяващата се война между двете най-големи световни икономики

Но на фона на очертаващото се общо забавяне на растежа България може и да не е толкова зле

Докато се задълбочава търговската, а вече и валутна война между двете най-големи глобални икономики - на САЩ и Китай, логичен е въпросът какви ще са последствията за целия останал свят?

Тази война, ако не бъде решена със споразумение, има потенциал да допринесе много за влизане в глобална рецесия.

Разправията

за юана

Тя е само един от ходовете в един многопластов спор между двете икономики - насрещни мита, търговски ограничения, забрана за придобиване на компании... САЩ настояват за по-висок курс на юана, защото то означава ограничаване на възможностите за китайски внос и обратно стимулиране на американския износ към Китай, тъй като има трайно отрицателно търговско салдо на Съединените щати. Според мен не се е намесвала китайската държава на пазара с цел да сваля курса на юана, обвиненията са, че не се е намесила да предотврати падащия курс.

Идеята на администрацията на Тръмп е да бъде ограничен износът на Китай за САЩ. Но когато Китай

продава

по-малко, това

означава, че и ще

купува по-малко, откъдето идва проблемът за Европа. Това води до ограничаване на обема на търговията с Европа. Така по паяжината на международните търговски отношения стигаме до ситуация на

блокиране на

международната

търговия

Такова за последен път е наблюдавано в годините на Великата депресия с протекционистичните мерки, наложени от основните икономически сили тогава. Световната търговия се е свила до неподозирани до онзи момент нива. От което всички са били губещи и това е било доказано от идеолога на следвоенната система Джон Мейнард Кейнс.

Ще рече, че сега сме в ситуация, в която светът никога не е бил. Защото тя наподобява тази преди Великата депресия, но и разликите са много. Как ще се държат например сега мултинационалните корпорации, няма кой да прогнозира, включително самите им ръководители.

Най-опасното е, че виждаме отказване от системата на отношения, доминирали световната икономика от Втората световна война досега. Това означава връщане към ситуация, в която

всяка държава се

затваря в себе си

За малки отворени икономики, които разчитат на износ, ефектите от подобна криза на световната търговия се мултиплицират. Европейският съюз е притеснен от това.

Но голямата германска икономика - лидерът на експорта в ЕС, страната, която има твърдо положително салдо с Китай, ще бъде пряко засегната. По този въпрос германският институт за световна търговия обяснява, че дори пряко да бъдат наложени мита за износа на германски автомобили за САЩ, това ще има по-малко негативно въздействие, отколкото при ограниченията на САЩ за Китай, които водят до ограничения Германия да изнася за Китай.

Като намалее обемът на световната търговия, това означава за всички отворени икономики намаляване на БВП. Предстои да видим дали ще е толкова голямо, че да доведе до рецесия, т.е. до компенсиране на растежа, който продължаваме да наблюдаваме.

Свиването на китайския пазар няма да повлияе пряко на България. Косвено негативни последици може да се очакват от това, че сме сред малките отворени икономики.

България впрочем е била една от малкото страни, които не са пострадали от Великата депресия. По онова време българският износ се е увеличил, тъй като в ситуация, когато световната търговия намалява,

се оказваме

много конку-

рентоспособни

Всъщност 30-те години на ХХ век са златни за българската икономика.

Така че при евентуални негативни икономически сценарии има шанс страни с профила на България да се окажат печеливши, но за това се изискват ловкост и бързина. За да заемеш пролуките, които се освобождават, когато ледовете се пукат.

Като става дума за рискови тенденции в икономиката, неминуемо се сещаме за световната криза от 2008 г. Но това е подвеждащо, защото движещата й сила бе съвсем различна - това бе класическа криза, породена от финансовите пазари. Сега водещ фактор е реалната икономика, а не финансовият сектор.