Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдът върна в ареста Иван Тодоров, обвинен за подбудител в кибератаката срещу НАП (Снимки) Иван Тодоров СНИМКИ: Румяна Тонева

Тричленен състав на апелативния спецсъд отмени гаранцията, наложена на собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров, и го задържа за постоянно в ареста след напрегнато заседание.

Магистратите намериха достатъчно доказателства по делото, че той е подбудил подчинения му служител Кристиян Бойков да копира данни от НАП и да ги разпространи в интернет, за да създаде смут у населението.

Едно от тях е това, че експертиза от охранителни камери в офиса на "ТАД Груп" установила как Тодоров коментира с неизвестен по телефона хакнатите данни на НАП. 

Съдът отчете, че като собственик на тази фирма Тодоров е осъществявал пряк контрол върху служителите си и е знаел какво върши Кристиян Бойков.

Магистратите коментираха още, че на свобода Тодоров може да извърши престъпление, тъй като в продължителен период от време на практика той е рекетирал чужди фирми, на които били тествани информационните системи. "ТАД Груп" е отправяла заплахи, че ако въпросните компании не сключат договор с тях, данните им ще изтекат в медиите.

Според съда няма риск Тодоров да се укрие, но най-правилната мярка за него на този етап от разследването е постоянен арест.

Самият Иван Тодоров не каза нищо в съдебната зала. Адвокатите му по-рано настояха той да бъде освободен без мярка за неотклонение, тъй като срещу него липсвали доказателства да е подбуждал някого към кибертеторизъм. Те пожелаха и разпит на самия Кристиян Бойков, който също е обвинен по това дело, но съдът отказа.

Очаквайте подробности!