Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Роман Меншов Снимка: Личен архив, предоставен на "Метро".
Роман Меншов Снимка: Личен архив, предоставен на "Метро".

14-годишният каратист Роман Меншов се спаси от атаката на въоръжен с ловджийски нож пиян мъж. По този младежът спаси и живота на приятеля си, който бил до него по време на инцидента, пише metronews.ru.

Меншов е многократен шампион по карате. Заради уменията си в бойните изкуства той се е справил с нападателя.

Инцидентът е станал, докато двамата са отивали до магазин в руския град Перм.

Ако преди 10 години бащата на Роман не го беше завел да транира карате, сигурно щеше случката да завърши по лош начин, коментира изданието.

Бащата на Роман също е трябвало да се справя сам с престъпници, въоръжени с нож, още през 90-те години.

Според пресслужбата на регионалното министерство на вътрешните работи, инцидентът е станал на 5 август вечерта в двора на жилищна сграда. Пиян минувач, виждайки две момчета, се е хвърлил с нож на приближаващия до него младеж. Той успява да се отклони от удара - острието на ножа докоснало лицето му и потекло кръв. Момчетата хукнали към магазина, където извикали линейка и полиция. Скоро заподозреният е задържан.

Приятелят на момчето описал външността му пред органите на реда. 

Полицията публикува видео със заподозрения мъж - той е висок, слаб и на средна възраст. По време на разпита той заявил, че работи на строителна площадка.

„Острието му беше около 15 см. Добре, че бях подготвен от тренировките по карате, та успях да отклоня удара, но острието ме докосна по лицето и потече кръв. Ако не бях спортист, всичко щеше да завърши много лошо. Имах само няколко секунди да реагирам. Всичко опря до уменията и инстинктите ми, тъй като ударът на нападателя беше много рязък“, обясни младият каратист.

Двете момчета след това потърсили помощ в магазина, а продавачите извикали полиция.

Нападателят опитал да избяга, но униформените го задържали след няколко пресечки, обясни пред "Метро" бащата на каратиста - Фьодор Меншов.

Срещу нападателя на Роман и приятеля му е заведено дело за хулиганство.

"Обвиненият мъж, който е бил пиян по време на инцидента, има няколко наказателни присъди. Висок е 180 см, има „стъклени“ очи. Абсолютно безумен човек, маргинален. В очите му нямаше угризения ... Синът ми имаше рана с нож по лицето, имаше много кръв", разказва Фьодор Меншов. "Много кървеше раната на сина ми на лицето му. Правилно са постъпили момчетата, че са избягали, не е нужно да правите нещо срещу ножа. По-добре да се оттеглите встрани, на разстояние", продължи той.

"През мръсните 90-те години аз самият бях нападнат с нож. Помогна ми това, че се занимавам с бойни изкуства. Много смъртни случаи от нож има - хората не го възприемат като сериозно оръжие, следователно много хора умират от него. Трябваше да се защитавам с импровизирани средства. Е, успях да се справя с малко кръв!", обяснява бащата на Роман.

Той се надява, че раната, която синът му получи, „ще зарасне докато вдигне сватба“.