Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фандъкова: Три градинки в "Младост", предвидени за застрояване, остават зелени площи

"Три от най-проблемните терени в район „Младост“, които бяха предвидени за застрояване, ще останат зелени площи. Това са имотите до бл. 61 и 68 в озеленяването към бул. „Андрей Ляпчев“; пред бл. 320 на ул. „Атанас Москов“ и ул. „Свето Преображение“ и до бл. 401 и бл. 409 на ул. „Филип Аврамов“. Те ще бъдат разменени със свободни общински терени." Това съобщи в профила си във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Днес собствениците на тези три имота са дали съгласие за това след изключително тежки и дълги преговори. Фандъкова добавя, че продължават разговорите за разрешаване на още два казуса - до бл. 19 и бл. 70 в „Младост 1“. Предстои трите терена да се нанесат в кадастралната карта. Те ще бъдат разменени за общински терени, предвидени за строителство, отдалечени от жилищни блокове и са до магазин „Принцес“ на бул. „Ал. Малинов“. Веднага след това ще бъде завършена процедурата по размяна в общинския съвет, за което, поне засега, имало съгласие от всички политически сили.

"Благодаря на всички, които работиха конструктивно, за да намерим работещи решения, с които да защитим обществения интерес в баланс с правата на собствениците на имоти. Това не са лесни решения, не са нито толкова бързи, колкото искаме, нито стават само с общи приказки", казва Фандъкова.

И напомня, че по нейна заповед от няколко месеца работна група, начело с главния архитект на София арх. Здравко Здравков и представители на всички политически сили са разгледали повече от 30 имота в „Младост“, предвидени за строителство. "Изработихме критерии за оценка на всеки терен – реализирано озеленяване, изградена алейна мрежа, противоречие на подробния план с общия устройствен план на София, етап на инвестиционното проектиране и други", обяснява столичният кмет.