Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е терасата на апартамента на Чобанови, която е затрупана с боклуци.
Това е терасата на апартамента на Чобанови, която е затрупана с боклуци.

Ексхумираха тялото на жертвата, за да докажат престъплението

Брат подозира брат си в убийството на баща им - кой е виновен за смъртта на възрастния мъж, ще реши съдът. Дотогава единият е в затвора, а другият - в Англия, където живее със семейството си.

Потресаващата история за убийство във Варна излезе на бял свят едва след като единият син на жертвата подаде сигнал в прокуратурата и се наложи да бъде ексхумирано тялото на бащата. А малко след това последва и арест на заподозрения.

По-странното в случая е, че

съседите на

семейството не

бяха изненадани

от фаталния край

Въпреки че без притеснение говореха за трагедията, те предпочетоха да останат анонимни: “Възрастни хора сме, нас кой ще ни пази?”

81-годишният Стоян Чобанов и 46-годишният му син Диян живеели в бл. 129 във варненския кв. “Младост”. Другият син на Стоян - Васил, от много години живее със семейството си в Англия. Сега в апартамента, в който се е разиграла драмата, няма никой.

“Диян порасна тук. Ожени се още преди да влезе в казармата, и му се роди момиче, ама после се разведоха с майката.

Тя - бившата му жена, сега си има друго семейство. Баща му и майка му, като се пенсионираха, отидоха да живеят на село. Идваха тук от време на време. Преди 4 г. обаче майка му почина при катастрофа и баща му остана да живее тук с Диан. Дъщеричката вече е голяма. Идваше да види дядо си, говореха си по телефона.

Стоян в началото беше съвсем добре. Излизаше пред блока, говореше със съседи, ходеше до магазина. Лошото е, че и

двамата с Диян

много пиеха

алкохол. Полиция

идваше редовно

Всички бяха пропищели от скандали и силна музика.”

Това разказа възрастна жена от другия вход. Съседите на двамата твърдят, че Стоян вземал голяма пенсия, някои даже говорят, че била 1000 лв.

“Пътуваше навремето по корабите. Не са им липсвали пари. А и Диян беше добър майстор - извършваше всякакви строителни работи. Нямаше постоянна работа към някоя фирма, но се хващаше на различни обекти и работеше. Невинаги обаче имаше работа. И като му свършеха парите, вземаше от баща си”, каза друг мъж от блока.

След редовните запои на баща и син следвали редовни скандали. С времето Стоян започнал да страни от съседите и все по-рядко излизал от дома си. Не говорел с никого.

“Не знаем какво е ставало в дома им, но Диян започна да заключва баща си, когато отиваше на работа, а той пък на няколко пъти бягаше от дома - живеят на първия етаж и 3-4 пъти скочи през терасата. Единия път го намериха чак вечерта с полиция, някъде по пътя към Златни пясъци”, твърди съседка.   

Съседка на двамата мъже
Съседка на двамата мъже

През декември миналата година възрастният се разболял от двустранна пневмония и останал на легло. Синът му не спирал да пие. На 14 декември рано сутринта съседите отново чули поредния скандал между мъжете.

Диян крещял на баща си: “Ще те убия и ще те излежа.” Същия ден

той се обадил

на личния лекар

и казал, че баща

му паднал в

банята и починал

Докторът отразил в съобщението за смърт като причина мозъчен инсулт. Всички подробности около погребението били поети от траурна агенция.

Диян се обадил на брат си, който пристигнал със семейството си от Англия. Когато се срещнал с траурния агент, чул нещо тревожно. Мъжът обяснил, че докато приготвяли тялото за погребението, забелязали по него и главата на починалия синини и отоци, които трудно могат да се получат от падане в банята, както обяснил Диян.

Погребението минало и докато двамата братя говорели, Диян подхвърлил, че трябва да отидат до Трето РПУ да разкаже нещо, но после се отказал. Всичко това накарало брат му да се притесни. Той рядко се прибирал в България, но знаел за запоите на роднините си, за скандалите и предполагал, че се е стигало и до побоища.

Затова преди да си тръгне от България, подал сигнал директно във Варненската окръжна прокуратура, като обяснил подробно какви са притесненията му.

След сигнала му била образувана проверка. Разследващите се заели да разпитват съседи, срещнали се със служителите на траурната агенция и личния лекар.

Така в началото на май тялото на Стоян било ексхумирано и предадено на Съдебна медицина. При последвалата аутопсия патолозите открили счупени ребра, кръвоизливи и други травми. Документирани са 10-ина удара с юмруци по тялото и главата на починалия. А според заключението им

причината за

смъртта е

гръдна травма

При последвалия оглед на апартамента разследващите открили петна от кръв на различни места и предмети в дома. Малко по-късно Диян бил арестуван.

“То рано или късно щеше да се стигне дотук. Запоите и скандалите им край нямаха. Алкохолът не прощава, а и явно и друг път е посягал да бие баща си”, коментираха съседи.

Преди месец окръжната прокуратура във Варна повдигна обвинение срещу Диян за убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин, докато баща му е бил в безпомощно състояние. Очаква се съдът да насрочи дата за началото на процеса.

Ако бъде признат за виновен, го очаква присъда от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.