Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Много от информацията за Раковски по времето на комунизма беше, меко казано, прикривана, не й се даваше много гласност, казва Попхристов. - За него се говореше главно като за идеолог на националното освободително движение, всичко, свързано с легията в Белград и Левски.

Останалата му дейност оставаше в сянка, неосветлявана и умишлено прикривана в някои отношения". Прикривана е, защото Раковски е бил член на три ордена от т.нар. тайни общества. Едното е масонството, другото е Орденът на бекташите, създаден след разтуряне на еничарския корпус през 1828 година, когато еничарите преминават в нелегалност.

Те са имали голямо влияние в Османската империя, сменяли са дори султани. Срещата на Раковски с хората от Ордена на бекташите става в затвора в Истанбул. Там прекарва около 3 години в Черната джамия, след като е арестуван за участието си в Браилските бунтове.

В затвора са и хора от еничарския корпус и тогава той е приет в техния орден. Благодарение на връзките си Орденът на бекташите, през 1849 г. Раковски издейства ферман за построяването на българска църква в Цариград.

Турците му издават смъртна присъда, която Раковски успява да избегне благодарение на гръцкия консул в Браила, който е масон. Той му издава гръцки паспорт, за да емигрира бързо в Марсилия,

пътува във Виена,

в Италия

и други страни

Докато е в Марсилия, той е под постоянното наблюдение на местната тайна полиция по искане на османското правителство, което го смята за голям бандит, човек със смъртна присъда.

Френското

разузнаване в Марсилия

тогава докладва, че той всъщност е един изключително тих и скромен човек.

Описват ежедневието му като еднообразно и монотонно. Сутрин отивал в едно кафе да закусва, след това се отправял към националната библиотека в Марсилия и излизал оттам в 17 часа, вечерял и се прибирал. Това се повтаряло всеки ден в период от около три години. Това е времето, когато той придобива невероятни познания за Индия, за традициите там и религиозните ритуали, като много от тях сравнява с българския фолклор. Това е един изключително ползотворен период за него. Това е и времето, когато става член на ордена Звездата на Изтока, който е много древен, но съществува и до днес. Членуващите в него са пазители на световното езотерично познание за нашата цивилизация. Върховен член на този орден е и Леонардо да Винчи.

Разкрива

плагиатство на Аристотел

Раковски изследва българския език, проучва колко древен е той. Според него не е най-древният, но твърди, че е сроден с арамейския и санскрит, който добре познава. Според някои това са фантазии на отчаян родолюбец, само че този родолюбец чете санскрит.

И прочита една книжка – "Мисленик", която е една от неофициалните библии на днешните индийски брамини.

Раковски проследява

пътя на този "Мисленик"

как достига до Европа и установява, че е това става благодарение на завоевателните походи на Александър Македонски в тази част на света. Той е ученик на Аристотел, който не пътува с неговите войски, но има агенти сред тях, които са натоварени със задачата да събират разни произведения, които да пращат на Аристотел, както и екзотични животни.

От кого е направен първият зоопарк, четете в печатното издание на "168 часа".