Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Дамян Попхристов е един от най-сериозните изследователи на Георги Раковски и богомилското учение. Създател е на "Български център Просветление"- организация, която работи за популяризиране на истините за нашите предци и изконните български духовни ценности, за ролята и мястото на българите в социалните, културните и духовните процеси в Европа от древността до днес.

"Не може един народ да върви към светло бъдеще, стъпвайки в тресавище. Трябва му здрава почва под краката, която идва от миналото, а ние сме достатъчно немарливи към него", категоричен е той.

На 24 години започва

да изучава делото на Раковски

Тогава проф. Надежда Драгова - историк, литератор, културолог, му казва, че на тази младежка възраст е твърде рано да се занимава с Раковски.

Според нея това е истинска дързост, което първоначално малко обижда младия Попхристов.

Но сега, особено след разговорите му с нея напоследък, той вече разбира какво е искала да му каже тя преди години.

Интересът му

към Раковски

пламва още от детска възраст. "В семейството ми се спазваха българските традиции, а дядо ми разказваше различни истории, но тези за Раковски бяха постоянна тема, спомня си проф. Попхристов. - Той е образ на човек, който е светило, съчетание на интелект, познание, български дух, революционер. Един богат човек, който използва възможностите си да прави нещо за България. Това ми е останало от детството и е провокирало интереса ми към този велик българин. Ние се отнасяме нихилистично към миналото си и недостатъчно амбициозно по отношение на това да познаваме себе си и да знаем кои сме, откъде сме".

Това, което се знае за Георги Стойков Раковски, вероятно се заключава в следното: идеолог на организираното националноосвободително движение, създател на Белградската легия, която се свързва повече с Левски, който е бил в нея. Известно е още, че Раковски е написал една книжка – "Горски пътник", която малко хора са чели и за която някои казват, че е дело на един родолюбив романтик. Едва ли подозираме колко малко познаваме този родолюбив българин и колко много факти за него са останали потулени.

Раковски е

енциклопедична личност

не само за времето си, в което живее, но и в световен мащаб. Не може да се побере в рамки човек, който е членувал в 3 тайни езотерични ордена, открояващ се от останалите с невероятните си знания. Той е не само революционер, но и писател, журналист, етнолог, етнограф, архивар, историк, полиглот. Занимава се с народопсихология, дава началото на куп научни дисциплини, които се развиват по-нататък в България. "Той е първият, който говори, че ние сме много по-древен народ тук на Балканите от гърците, подчертава проф. Попхристов. - Много категорично отхвърля и опровергава теорията, която по комунистическо време е доминираща, за нашия монголо-татаро-далекоизточен азиатски произход.

Той говори, че още преди азбуката на Кирил и Методий ние имаме писмени книги и азбуки. Сега, когато започва да се говори за тези неща, хората са изненадани. А те са само частица от неговия всеобхватен образ".

Раковски 5 пъти си е сменял имената. Казвал се е Съби Стойков Савов. По-късно взима името Георги на вуйчо си Георги Мамарчев, който е бил за него супергерой и пример за подражание. Наричал се е и Сава по едно време защото това му е звучало като гръцко име, а той се е надявал че гърците ще станат ядрото на едно общобалканско движение за освобождаване от турците. Когато се разочарова, се преименува Георги Стойков, а Раковски се появява по-късно от село Раково – родното място на баща му. Богомилството - най-древната проява на правярата на българите.

Каква друга идея е имал Раковски четете в печатното издание на "168 часа".