Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТАТЯНА ШАРЛАНДЖИЕВА
ТАТЯНА ШАРЛАНДЖИЕВА

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно ще прецени дали следователката от Националната следствена служба Татяна Шарланджиева заслужва 60 хил. лв. обезщетение заради повдигнато обвинение срещу нея и незаконно подслушване.

На 17 юли висшите магистрати са решили да разглеждат делото. Шарланджиева иска 90 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди, но две инстанции досега присъдиха по-ниска претенция.

През 2007 г. срещу нея бе образувано дело за престъпление против правосъдието. Подозренията бяха, че като следовател по разследване срещу бившия шеф на столичното парно Валентин Димитров-Вальо Топлото, подбудена от сегашната лидерка на БСП Корнелия Нинова - тогава зам.-министър на икономиката,

Шарланджиева изнасяла данни към собственика на фирма “Фронтиер” Красимир Георгиев и така осуетила разследване срещу него за пране на 500 000 евро.

През 2008 г. разследването срещу Шарланджиева и Нинова бе прекратено. 5 години по-късно делото срещу следователката се възобнови и тя получи обвинение. През 2014 г. производството отново бе прекратено и тя се върна на работа в следствието.

След приключването му на разследването от бюрото за контрол на СРС уведомили следователката, че през 2008 и 2013 г. е била подслушвана незаконно.

Досега две съдебни инстанции установиха, че Шарланджиева е изживяла сагата с повдигнатото ѝ обвинение изключително тежко. Ограничила силно социалните си контакти. Голяма част от колегите ѝ я избягвали. Допълнителни притеснения изпитала и от това, че случая се отразявал от медиите.

В решенията на съда се подчертава, че следователката се страхувала да води свободно телефонни разговори, тъй като те се подслушвали. През 2013 г. дъщеря ѝ се обадила, че е на автобусна спирка и се чувства зле. Шарланджиева взела такси от вкъщи, но светкавично била спряна от полицаи от СДВР, които я отвели в РПУ за повдигане на обвинение. Освен това следователката си влошила отношенията със съпруга си, който също е магистрат. Той смятал, че случилото се с нея ще е лош атестат и пречка за кариерното му развитие.

Пред ВКС следователката посочва, че заради сагата с обвинението и подслушването отслабнала с над 20 г.

Висшите съдии предстои да разгледат по-подробно вредите за Шарланджиева, тъй като апелативният съд се е произнесъл по тях в разрез с практиката на ВКС.