Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ВКС решава заслужава ли 60 хил. лв. обезщетение следователка, разследвана заедно с Корнелия Нинова ТАТЯНА ШАРЛАНДЖИЕВА

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно ще прецени дали следователката от Националната следствена служба Татяна Шарланджиева заслужва 60 хил. лв. обезщетение заради повдигнато обвинение срещу нея и незаконно подслушване.

На 17 юли висшите магистрати са решили да разглеждат делото. Шарланджиева иска 90 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди, но две инстанции досега присъдиха по-ниска претенция.

През 2007 г. срещу нея бе образувано дело за престъпление против правосъдието. Подозренията бяха, че като следовател по разследване срещу бившия шеф на столичното парно Валентин Димитров-Вальо Топлото, подбудена от сегашната лидерка на БСП Корнелия Нинова - тогава зам.-министър на икономиката,

Шарланджиева изнасяла данни към собственика на фирма “Фронтиер” Красимир Георгиев и така осуетила разследване срещу него за пране на 500 000 евро.

През 2008 г. разследването срещу Шарланджиева и Нинова бе прекратено. 5 години по-късно делото срещу следователката се възобнови и тя получи обвинение. През 2014 г. производството отново бе прекратено и тя се върна на работа в следствието.

След приключването му на разследването от бюрото за контрол на СРС уведомили следователката, че през 2008 и 2013 г. е била подслушвана незаконно.

Досега две съдебни инстанции установиха, че Шарланджиева е изживяла сагата с повдигнатото ѝ обвинение изключително тежко. Ограничила силно социалните си контакти. Голяма част от колегите ѝ я избягвали. Допълнителни притеснения изпитала и от това, че случая се отразявал от медиите.

В решенията на съда се подчертава, че следователката се страхувала да води свободно телефонни разговори, тъй като те се подслушвали. През 2013 г. дъщеря ѝ се обадила, че е на автобусна спирка и се чувства зле. Шарланджиева взела такси от вкъщи, но светкавично била спряна от полицаи от СДВР, които я отвели в РПУ за повдигане на обвинение. Освен това следователката си влошила отношенията със съпруга си, който също е магистрат. Той смятал, че случилото се с нея ще е лош атестат и пречка за кариерното му развитие.

Пред ВКС следователката посочва, че заради сагата с обвинението и подслушването отслабнала с над 20 г.

Висшите съдии предстои да разгледат по-подробно вредите за Шарланджиева, тъй като апелативният съд се е произнесъл по тях в разрез с практиката на ВКС.