Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Красимир Катев СНИМКА: Архив
Красимир Катев СНИМКА: Архив

7 години след жестоката катастрофа, при която загинаха двама души, причинена от бившия зам.-министър на финансите Красимир Катев, Варненският апелативен съд отново намали наказанието му, наложено от добричките магистрати. Делото обикаля няколко пъти съдебните инстанции, бе върнато от варненските съдии в Добрич, после от върховния съд отново във Варна на втора инстанция и последното решение на Апелативния съд в морската столица е 3.6 месеца затвор за Катев. Присъдата му е намалена реално с половин година, но решението не е окончателно. Последната дума ще имат магистратите от Върховния касационен съд.

Тежката катастрофа станала на 22-и август 2012-а година на главен път Е-87 в посока Балчик – село Оброчище. Катев навлязъл с колата си в насрещното и се блъснал челно в опел. На място починал 25-годишният шофьор на ударената кола Пламен, а спътникът му - Димитър на 49 години, по-късно починал в болница. След сблъсъка в болница е откарана и тъщата на Катев.

Въззивната апелативна инстанция е приложила закон за по-леко наказуемо престъпление, като е приела, че след деянието, подсъдимият е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалите. Така наказанието на Катев става 3 години и 6 месеца, което да бъде търпяно при общ режим. Потвърждава се присъденото от първата съдебна инстанция лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 години и му присъжда направените разноски за вещи лица и свидетели в размер на 10 123,50лв.

При новото разглеждане на казуса, в няколко съдебни заседания съставът на Варненския апелативен съд назначи, изслуша и прие криминалистическа и комплексна деветчленна арбитражна експертиза. По делото е установено, че след катастрофата подсъдимият е направил всичко възможно да окаже помощ на пострадалите си близки – на тъща си Величка, както и на дъщеря си, попаднала между седалките. Обадил се е на свои близки и започнал да търси частни линейки за пострадалите си роднини. В това време обаче не е предприел никакви действия, за да установи къде се намира другият автомобил и дали има в него пострадали хора, както и да окаже някаква помощ.