Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слави Трифонов в последното си шоу по Би Ти Ви
Слави Трифонов в последното си шоу по Би Ти Ви

На 31 юли бе излъчено последното

4176-о издание на "Шоуто на Слави"

Трифонов обяви, че ще

прави телевизионен проект

“Седем осми” и партия

“Няма такава държава”

Няколко готови български продукции стоят в чекмеджетата на Би Ти Ви и чакат зелена светлина, за да започнат да се излъчват в ефира на частната медия. Поне две от тях вероятно ще заемат часовия пояс, който до оня ден 19 години беше запазен за “Шоуто на Слави”.

В последното си 4176-о издание (31 юли) тв водещият обяви, че ще прави телевизия “Седем осми” и партия “Няма такава държава”.

И остави дупка във вечерната програма на телевизията.

Би Ти Ви засега усърдно крие какви са програмните ѝ планове за есента. От една страна, началото на август е твърде рано, за да обявяват каквото и да било по дати и часове. Знае се отдавна само за големите проекти като риалити шоуто “България търси талант”.

Другите новини обаче вероятно

ще бъдат

оповестени на

12 септември

Още преди седмица Би Ти Ви обяви, че на тази дата подготвя “незабравима вечер”. Практиката досега показва, че по този начин - с парти за екипа и партньорите си, телевизията открива новия сезон.

В него вероятно няма да има само едно предаване всеки делник от 22,30 ч. По-скоро ще са две в различните дни. Едното може би ще е съвсем ново, а другото ще е пореден сезон на някоя вече позната рубрика. Нищо чудно дори да са повече и Би Ти Ви да ги излъчва по модела на праймтаймовите си проекти - всеки ден различно шоу.

Сигурното засега е, че в този час няма да има сериал, нито “Господари на ефира” (“Глобал вижън”). Продуцентската компания на братята Магърдич и Джуди Халваджиян преговарят от месеци с Би Ти Ви, но тази есен тяхно предаване там няма да има.

Затова пък е много възможно в 22,30 ч в някои от дните да се излъчват “Комиците”. Голяма част от епизодите за новия им сезон вече са заснети.

“Последните 19 години преминаха като сбъдната мечта и

знам, че това е

само началото”

Ето така в едно изречение Краси Радков - талантливият комик от “Шоуто на Слави”, обобщи историята на предаването и бъдещето на славния екип, който го правеше. Каза го в последното издание на шоуто в сряда вечерта.

А новото начало всъщност са два пътя, по които Слави Трифонов и екипът му поемат. Ще правят телевизия “Седем осми” и партия “Няма такава държава”, обяви водещият в програмна реч, с която сложи край на шоуто си.

Впрочем

“24 часа”

предвиди

действията му

още когато той обяви на 6 май, че напуска Би Ти Ви.

Факсимиле от в. “24 часа” от 8 май 2019 г.
Факсимиле от в. “24 часа” от 8 май 2019 г.
Факсимиле от в. “24 часа” от 25 юли 2019 г.
Факсимиле от в. “24 часа” от 25 юли 2019 г.

Подробности, макар и оскъдни, даде самият Трифонов в последното си шоу. (Виж програмната му реч по-долу.) Новият му телевизионен проект, както той го нарича, ще стартира след 15 септемри с девиза “Силата е в истината”. Повече изявления от страна на екипа засега няма да има, обясни негов представител пред “24 часа”.

За последните два месеца обаче се появиха различни слухове за евентуалната телевизия на Слави. Най-упорит е този, че водещият купува кабелната “Евроком”. Дори била подготвена и част от програмната схема, като от 15 септември Слави и екипът му щели да пълнят по 3 часа от нея.

“В СЕМ засега няма постъпили документи нито за нова телевизия, нито за промяна на собственост или смяна на името на вече съществуваща”, каза София Владимирова, председателката на Съвета за електронни медии.

Разбира се, съществува още един вариант - телевизионният проект на Трифонов да е онлайн. Той обаче има един сериозен недостатък - присъствието в интернет все още не гарантира достатъчно голяма финансова независимост, за да може да изхранва толкова многоброен екип. В “Шоуто на Слави” работят над 150 души.

И докато телевизията много естествено се свързва със Слави заради цялата му досегашна кариера,

политическият

му проект остава

най-неясен

засега. Въпреки референдума, организиран от него, и въпреки непрестанно заявяваната му гражданска позиция.

“Уважаеми зрители, аз съм последователен и никога не се отказвам на средата на пътя. Затова ще създадем политически проект, който ще се казва “Няма такава държава”, чрез който по законен начин всички решения на референдума ще бъдат превърнати в закон”, каза Трифонов в последното си шоу.

На референдума, проведен през 2016 г., гласуваха 3 милиона и половина българи. Те отговаряха с “да” или “не” на всеки от следните 3 въпроса:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

След като Народното събрание вече прие партийната субсидия да е от 1 лев, а гласуването и сега е задължително, единственото неизпълнено нещо остава мажоритарният вот.

Въпреки това политически експерти предвиждат, че евентуална партия на Слави може наистина да има голям успех и да получи дори 30% на следващите парламентарни избори. Така може да спре влизането на всички други малки партии в Народното събрание и да остане в него с ГЕРБ, БСП и ДПС.

“Има време”, казват засега от екипа на Слави по повод бъдещата им партия.

Водещият в програмната си реч:

Уважаеми зрители,

става дума за свобода

Уважаеми зрители, през 2002-а година сме на 38-о място по свобода на словото. 2003-2006-а става по добре – били сме на 35-о място. А сега през 2019-а сме на 111-о място.

И сега ще ви кажа кои държави през 2009-а са били след нас по свобода на словото, а сега са преди нас. Тоест там хората са по-свободни от нас. Албания, Ангола, Армения, Бенин, Бразилия, Бутан, Гамбия, Гвинея, Гвинея Бисау, Грузия, Доминиканска република, Еквадор, Ел Салвадор, Етиопия, Израел, Кения, Кот д'Ивоар, Киргизстан, Коморски острови, Косово, Лесото, Мавритания, Мозамбик, Мадагаскар, Молдова, Монголия, Непал, Нигер, Перу, Сейшели, Сенегал, Сиера Леоне, Тимор-Лесте, Тунис, Украйна, Фиджи, Хърватия, Черна гора и Южна Корея.

Става дума за свобода. Отнемане на свобода. Свободата да говориш, да се изразяваш, да имаш мнение, да имаш твоята гледна точка. Не всички гледни точки, а твоята гледна точка. И на кого му пука? Видимо на огромната част от медиите не им пука. За вас, уважаеми зрители, не знам, но на мен ми пука. На моите колеги, с които имам честта да работя – също. Българският език има думата свободен, но няма обратната дума. Може би… несвободен. Тъй като аз и моите колеги тук се чувстваме несвободни, решихме да изберем обратното на несвободен.

Затова ние напускаме Би Ти Ви. Благодарни сме на Би Ти Ви и на всички хора, с които сме работили - всички мениджъри, всички служители. За нас беше страхотно 19-годишно преживяване.

Но пред сигурността на сегашната обстановка ние избираме несигурността на свободата.

Затова ще създадем собствен телевизионен проект и ще го стартираме след 15 септември. Къде и как, ще разберете, уважаеми зрители, сами. Вярвам в това. В момента уточняваме всички технически параметри, затова мога само да ви кажа как ще се казва този проект и кога ще стартира. Ще се казва “Седем осми” и ще стартира след 15 септември. Неговият девиз ще бъде “Силата е в истината!”.

Но това не е достатъчно.

Аз и моите колеги бяхме инициатори на референдум, на който гласуваха 3 милиона и половина българи, а политическата класа се подигра с нас. С нас - българските граждани. И волята на гласувалите на законен референдум българи бе пренебрегната. Направихме всичко възможно и доказахме, че референдумът беше успешен. В съда доказахме, че ЦИК е нарушила закона и не е отчела много повече от онези липсващи 12 хиляди гласа. След това Народното събрание също наруши закона, който само̀ беше приело, и отказа да разгледа резултатите от референдума.

Ние протестирахме срещу това беззаконие и там, пред парламента, казах на политическата класа, че като не искате да ни гледате отвън, ще ни гледате отвътре.

Уважаеми зрители, аз съм последователен и никога не се отказвам на средата на пътя.

Затова ще създадем политически проект, който ще се казва “Няма такава държава”, чрез който по законен начин всички решения на референдума ще бъдат превърнати в закон.

Уважаеми зрители, всичко, което съм правил досега, беше заради вас. И всичко, което ще направя оттук нататък, ще бъде отново заради вас.

За мен беше чест!

Последното шоу:

целият екип

на сцената

Екипът на “Шоуто на Слави” на сцената в последното тв издание
Екипът на “Шоуто на Слави” на сцената в последното тв издание

“Уважаеми зрители, казвал съм това 4176 пъти. Искам да ви благодаря, че 4176 пъти бяхме заедно.” Така започна Слави Трифонов последното си шоу в ефира на Би Ти Ви.

Още в началото той покани целия си екип на сцената. “Направих го, защото моят екип наистина е моето семейство”, каза Трифонов и изброи всички видове професии, които работят за шоуто - сценаристи, оператори, балерини, актьори, гримьори, технически състав, административен и т.н. Над 150 души са.

След което представи балерините си, а после - и гримьорката си, с която си спомниха за легендарния Димитър Коклин.

“Исках да съм дебел и рус

и веднъж той ме направи такъв”, разказа Трифонов за покойния вече гримьор. На него актьорите в шоуто дължат невероятните си превъплъщения.

Гостите на водещия в последното издание на шоуто бяха все хора от неговия екип, с които заедно разказваха спомени, представяха видеореминисценции от минали кадри и години и говореха за смисъла.

Всички например наричат барабаниста Венелин Венков летописеца на шоуто. С домашната си видеокамера той записва всеки концерт, пътуванията, полетите със самолетите, всичко, което се случва зад кулисите. “Имам десетки касети и дискове, но нищо от тях не пази спомените така, както всеки от нас ги пази в сърцето си”, каза Венков. И допълни: “Истината е, че за мен “Ку-ку бенд” е истинско семейство, защото

от три години имам дете с

певицата”,

каза усмихнат той.

“Аз пък нямам дете от “Ку-ку бенд”, а от жена ми”, веднага продължи талантливият Краси Радков. “На всеки актьор му е много по-лесно да се представи пред вас, зрителите, в образ, отколкото като себе си. Последните 19 години от живота ми преминаха като сбъдната мечта и знам, че това е само началото”, обясни Радков.

Гост беше и един от най-колоритните образи в предаването - Ванката. “Всеки е правил всичко, за да се получи хубаво шоу. От реквизитор заради странните хрумки на сценаристите съм бил и актьор, и шофьор, и участник в скечове”, разказа главният реквизитор на шоуто Иван Атанасов-Ванката.

За да ти излиза по-евтино шоуто, каза Иван Кулеков и така шеговито отговори на Слави, който го представи като “самостоятелна бойна единица” - сам си е автор, оператор, монтажист. За разлика от ведрите спомени на останалите гости той, както обикновено, показа нещо съвсем различно - свой кратък филм за Аушвиц и Чернобил.

Подаръците, поднесени на водещия от гостите му и разиграни на томбола между зрителите, ще бъдат обявени в сайта на предаването. Зрителите в студиото също получиха подаръци, но те не бяха обявени какви са.