Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Терзийски от Белозем се стяга да заколи трите си прасета утре. Снимка: 24 часа
Георги Терзийски от Белозем се стяга да заколи трите си прасета утре. Снимка: 24 часа

Националната референтна лаборатория е потвърдила, че отстреляните две диви прасета в парк "Родопи" над Пловдив са болни от африканска чума, научи "24 часа". 

Още във вторник вечерта резултатите са били ясни, но в Пловдив са чакали да получат официално писмо черно на бяло. Шефът на областната служба по безопасност на храните д-р Камен Янков заяви, че все още не е пристигнало  писмото  при него. Като го получи, тогава щял да оповести.

Оттук насетне предстоят решителни действия за недопускане разпространение на заразата. Ветеринари обясниха, че горски служители ще започнат обходи в планинския район да търсят евентуално умрели диви прасета. В селата от Родопската яка също ще бъдат взети мерки. 

Междувременно в пловдивското село Белозем хората масово се стягат за лятна коледа. набавят горелки за пърлене и всякакви нужни пособия. Притесняват се, че в това горещо време няма да могат да уредят месото и може да се развали. Мнозина плачат, защото са дали по 500-600 лева да си купят прасета преди три месеца. Сега те са около 60-70 кг, а за да става за клане, трябва да е поне 120 кг.

"Някой изследва ли месото, които ни продават от магазините", пита Георги Терзийски, които утре ще заколи трите си прасета.

"Драмата е голяма. Хората са си направили разчет какви животни да отгледат, за да имат месо през зимата, а сега ще трябва да се лишат от това", коментира кметът на Белозем Иван Тачев. В селото се намира единствената в Пловдивска област свинеферма, заради която трябва да бъдат принудително заклани прасетата, които се гледат в задните дворове. Срокът е до петък, но мнозина смятат, че няма да смогнат и клането ще продължи в събота и неделя. От понеделник ще тръгнат проверки, където глобите са от 150 до 1000 лева.

В целия периметър на 20 км на свинарника в Белозем се въвежда санитарна зона. Тя обхваща доста населени места, включително Брезово и Раковски, както и старозагорските Мирово, Опълченец, Гранит. В Пазарджишко също има свинекомплекси в Априлци и Главиница. Там също ще се колят прасета от задните дворове.