Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Дъга-1" СНИМКИ: Личен архив
"Дъга-1" СНИМКИ: Личен архив

Разкажете личните си истории в рубриката ни "Необикновените".

В нея включваме вашите вдъхновяващи постижения, различни и чудати умения, приключенски пътешествия, интересни хобита и занимания. Изпращайте необикновените си истории на [email protected] и [email protected], а най-любопитните ще бъдат публикувани в най-четения сайт - "24 часа".

Цялата Чернобилска забранена зона се простира на 4760 кв. км, като по-голямата част - 2598 кв. км - са украинска земя, а останалите 2162 кв. км - беларуска. На територията й са разположени 187 по-малки селища, сред които селото Копачи, и градовете Чернобил и Припят.

На 10 км от последния се намира изоставената радиолокационна станция „Дъга-1“. Системата е разработена, за да успява да улови сигнал от ядрена ракета изключително бързо – 5 минути след изстрелването й. Дотогава подобни съоръжения са имали способността да локализират ракета едва 4-5 минути преди да попадне на територията на страната, към която са насочени.

Има конспиративни теории, че единият от реакторите на АЕЦ „Чернобил“ е захранвал само този радар, но крият истинската му функция.

„Обхваща доста сериозна територия от региона. Строежът на станцията започва преди този на атомната централа и официалната теория е, че нямат нищо общо двете“, обяснява Мария.

В околността е бил сформиран голям военен лагер, в който били настанени работниците. Това са войници, ангажирани с изграждането на радиолокационната станция и работата по нея. Семействата им живеели на същата територия, тъй като проектът бил свръхсекретен и не трябвало да се изнася никаква информация извън пределите на мястото. Поради този факт им е позволявано да напускат зоната само веднъж годишно.

Достъпът бил абсолютно забранен за всички останали. Властите представяли мястото пред местните като изоставен детски лагер.

„Контролно-пропускателният пункт за обекта е изключително отдалечен от самата инсталация и няма как да се забележи от толкова далеч. Евентуално при много ясно време, само от конкретни места“, коментира Мария.

Властите тогава са се постарали да прикрият мястото. За целта изрисували оградата около КПП-то с детски мотиви – мечета, колички.

Когато за първи път стартират системата, се наблюдават силни смущения на радиовълните по цял свят. Те са засечени от редица държави и започват да „летят“ въпроси към Русия за случая. Всички се интересуват какво има на конкретната локация. Първоначално руските управници отричат наличие на каквото и да е съоръжение там и казват, че е гора. САЩ обаче не вярват на тези твърдения и техни шпионски сателити правят снимка на мястото. На нея се вижда, че в региона има някакъв огромна инсталация. Американците пращат снимката до руснаците и отново ги питат какво е това. Тогава Съветският съюз заявява, че съоръжението е метеорологична станция.

Първият старт на радиолокационната станция обаче се оказва и последен. След този опит дейността й е прекратена заради предизвиканите смущения. Първоначално обаче решават да ремонтират системата, тъй като не функционирала правилно, но така и не е използвана никога повече.

Днес огромната инсталация все още си стои, но е неизползваема, а районът - необитаем. Растителността наоколо почти е достигнала височината на съоръжението. Не съществува доказана връзка между обекта и АЕЦ „Чернобил“.