Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борисов пред 400 учители в Пловдив: От Бузлуджа лесно се говори, но да видят какво са правили (Снимки, видео) Бойко Борисов в Пловдив СНИМКИ: Радко Паунов

С бурни аплодисменти и овации 400 учители от български училища зад граница посрещнаха Бойко Борисов в Пловдив. 

"Вие сте най-големите будители", обърна се към тях той. Преди това гвардейчета от ДГ "Мая" го посрещнаха, а преподавателка от странство удари училищния звънец.

"За радост, нашите деца в чужбина пак са си българчета. Стотици семейства зад граница се обръщат към нас, че искат да си дойдат, но тогава излезе страхотният проблем, че деца, родени второ и трето поколение навън, имат проблем с българския език", посочи Борисов.

Според него, това е една от спънките много българи да не смеят да си дойдат - защото децата им не знаят добре български език. Тогава започвали да се чудят къде ще отиде да учи наследникът им и дали ще му легализират знанията от чужбина.

В 10 щата на Америка имаме признание на българския език, посочи Борисов.

Той съобщи, че е разпоредил на министерството на образованието за догодина да бъдат отделени 2 милиона лева повече в бюджета за българските училища в чужбина.

В този миг залата избухна в аплодисменти, а Борисов се пошегува: "За съжаление, любовта си замина, сега всичко е пари." Залата му отвърна с мощно: "Не!". Тогава той ги увери, че финансирането е последната грижа за образованието.

"Убеден съм, че доста повече средства ще ви трябват, основната спънка не са заплатите. В Пловдив например високотехнологични паркове осигуряват сходни с Америка възнаграждения", даде пример Борисов и посочи, че 700 милиона лева са отпуснати за ремонти в образователната инфраструктура. Той каза, че 2,2 милиарда лева са осигурени за покупката на изтребители, които ще осигурят сигурност на страната.

"Аз в живота си борч не съм правил. Даже и за АМ "Хемус" парите сме ги осигурили. Скъпи мои, във всяко отношение може да разчитате на министъра на образованието", обърна се към учителите Борисов.

И припомни, че неговата майка също е била учителка. Връщала се от работа без глас, но на 24 май била отрупвана с букети.

"От Бузлуджа лесно се говори, но нека видят какво са правили", коментира сбирката на БСП Бойко Борисов.