Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кадър: БНТ
Кадър: БНТ

Пробивът в НАП е пробив в киберсигурността и сигурността на страната. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в "Панорама" по БНТ.

"Само една скоба преди да направя конкретните коментари. Една оценка от нашите експерти във връзка с чумата по свинете казва, че основният проблем при решаването на проблема е липсата на координация. Имаше едно решение на този въпрос преди десетина години, когато имаше министерство, което да координира дейността при бедствия и при кризи. Имаше доста техника, оборудване и ред неща. ГЕРБ като дойдоха на власт и ги закриха. В момента тази координация между различните органи е необходима, задължителна за решаването на кризата. Това е оценката на нашите експерти. Другият въпрос, свързан с НАП и не само с НАП. Ред пробиви имаше. Ние го оценяваме в киберсигурността, във сигурността на страната.

Та се надяваме всички компетентни органи да участват с целия си капаците и нещо, което е изключително важно - превенцията, за да не се случват в бъдеще такива случаи, особено с изтичане на данни. Сега в момента тече и разследване.

Според прокуратурата има извършител, има подбудител, има и поръчител. Нека да се запознаем с всички факти и тогава ще реагираме.

Има и още едно нещо, което също прави впечатление. Двамата вицепремиери, отговарящи за сигурността и електронното управление мълчат досега", заяви още Карадайъ. Той попита къде е проблемът според вицепремиера Томислав Дончев.