Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Юрий Гагарин и Сергей Корольов обсъждат конструкцията на новия кораб на изобретателя.
Юрий Гагарин и Сергей Корольов обсъждат конструкцията на новия кораб на изобретателя.

Корольов и Фон Браун от деца мечтаят да изградят междупланетни бази, но животът се оказва твърде кратък за грандиозните им планове

Да изпревариш руснаците в Космоса, би изглеждал непосилна задача за всеки друг, но не и за хладнокръвния Вернер фон Браун.

Макар че в този момент конкурентът му Сергей Корольов вече е доста далеч. През 1958 г. руснакът проектира космическия кораб "Восток", който ще е с първата автоматизирана капсула за астронавти. Тестът е през 1960 г., когато машината прави

64 пълни обиколки на Земята

Резултатът е толкова добър, че Корольов се решава да тества системата с кучетата Белка и Стрелка. В продължение на две денонощия, на 19 и 20 август, те са в орбита и се връщат живи. Екипът на съветския инженер тържествува. Експериментът за пореден път е бил успешен и те са доказали, че системата им може да осигури живот за живи същества в Космоса. Няколко месеца по-късно радостта им е още по-голяма, защото Стрелка ражда 6 здрави бебета, което доказва, че технологията на "Восток" може да предпази органите на живите същества от космическата радиация.

Никита Хрушчов не може да се стърпи

и за да подчертае пред цял свят уникалния резултат, подарява едно от кутретата на невръстната дъщеря на американския президент Джон Кенеди.

Корольов обаче няма време да празнува. Руснакът бърза да изпревари отново САЩ, като изпрати първия човек в Космоса. За целта Корольов променя технологията на R-7 и трябва да избере космонавта, който ще я тества.

Колебае се между Юрий Гагарин и Герман Титов

- и двамата са с отлична подготовка за подобна сложна операция.

Хрушчов обаче държи той да е човекът, който ще определи първия астронавт в Космоса. Когато му показват снимките на двамата претенденти, той, без да се замисли, посочва къде-къде по-симпатичния Гагарин. Съветският ръководител търси достатъчно привлекателна и харизматична фигура, която да промени представите на Запада за зловещата Империя на злото.

Така на 12 април 1961 г. с R-7 Гагарин става първият човек, полетял в Космоса и преодолял гравитационното поле на Земята.

Този път Америка наистина е в шок

Никой не може да повярва, че изостаналите руснаци са способни на подобно невероятно постижение. Президентът Джон Кенеди няма избор и макар от имиджова гледна точка да не е много добра идея, той се среща с Фон Браун. Обещава на германеца неограничено финансиране и съдействието на цялата администрация. След което произнася знаменитата си реч, че в рамките на десетилетието САЩ трябва да изпратят човек на Луната.

Две години по-късно обаче, през 1963 г. Корольов отново изпреварва Америка и доказва, че в Космоса могат без проблем да летят и жени - с "Восток 6" Валентина Терешкова прави своя сензационен полет, оставяйки всички в САЩ безмълвни. И докато там все още се чудят какъв е проблемът, гениалният съветски инженер прави поредния си удар.

На 12 октомври 1964 г. той изпраща в Космоса трима космонавти - Владимир Комаров, Борис Егоров и Константин Феоктистов. Целта му е на следващия етап те

да кацнат

на Луната

От комунистическата партия искат това да стане през октомври 1967 г., когато ще се навършат 50 години от победата на Октомврийската революция.

Корольов се възползва от годишнината и си осигурява финансиране за още няколко проекта, за които мечтае от дете - кацането на роботизирани системи на Марс и Венера. Паралелно с това той иска да изгради междупланетни станции, които да улесняват логистиката и трансфера на горива и оборудване в Космоса.

За късмет на САЩ амбициозните му планове са осуетени. На 5 януари 1966 г. Корольов внезапно е приет в болница. Лекарите са категорични, че са безсилни и че великият учен е обречен. Корольов е страдал от години от рак на дебелото черво и заболяването вече е в твърде напреднала фаза. 9 дни по-късно

блестящият

стратег

на съветската космическа програма умира.

Вече няма кой да спре Вернер фон Браун. Той е бързал бавно. Изпуснал е всички възможни състезания, но знае, че трябва да спечели последното - кацането на човек на Луната.

По това време Фон Браун вече е създал своя уникален "Сатурн -5", който може да изведе в орбита 140 тона и да развие невижданите дотогава над 40 хил. км в час. Всеобщата оценка на експертите е, че това е най-добрата и стабилна ракета на САЩ до днес.

Именно с нея Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс правят историческото си кацане на Луната, сбъдвайки мечтите на няколко поколения учени и астронавти.

Защо въпреки смъртта на Сергей Корольов САЩ изостават в Космоса, четете в хартиеното издание. 

Вернер фон Браун е човекът, благодарение на който Аполо 11 каца на Луната.
Вернер фон Браун е човекът, благодарение на който Аполо 11 каца на Луната.
Кучетата Стрелка и Белка се връщат живи след обиколката си в Космоса, но сензацията е когато няколко месеца по-късно Стрелка ражда 6 здрави кученца.
Кучетата Стрелка и Белка се връщат живи след обиколката си в Космоса, но сензацията е когато няколко месеца по-късно Стрелка ражда 6 здрави кученца.