Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Златарев в ролята на хер Флик.
Георги Златарев в ролята на хер Флик.

 

 

 

Само защото мога да разстрелям всеки от вас, който ми се стори подозрителен, не бива да прекъсвате веселбата! Забавлявайте се!", изкрещява Хер Флик с нетърпящ възражение глас.
Педантичният гестаповец е Георги Златарев, звезда от постановката "Ало, ало" на театър "Възраждане".
"Най-важните мъже в държавата, без да искат, правят реклама на тази комедия. Вероятно това е и една от причините всички билети за представленията за един месец напред да бъдат изкупени", казва актьорът.
По прищявка на случайността, репетициите за постановката "Ало, ало" започват в момента, когато се пече скандалът "Ало, Ваньо", който разтърси властта в България. Докато актьорите са разучавали образите си, хората, които предизвикаха криза в правителството, също са редели своя пасианс. Записите на телефонни разговори между шефа на митниците Ваньо Танов с премиера Борисов, финансовия министър Дянков и други важни хора във властта предизвикаха вот на доверие към кабинета.
"Имам особено мнение за скандала с подслушванията - казва българският Хер Флик. - След като хора, които очевидно са свързани със сенчестия бизнес и подземния свят, започнаха така дърварски да скачат срещу правителството, означава, че се чувстват слаби. Имам чувството, че са притиснати и търсят начин да се измъкнат. За мен това е ОК, въпреки че не съм най-големият почитател на правителството", разсъждава Георги Златарев.
Преди това е живял няколко години в Италия, където се нагледал на корумпирани политици, в сравнение с които нашите са невинни пионерчета.
"Българските хора във властта със сигурност не са света вода ненапита. Но не е вярно това, което все по-често чувам да се говори в България: Е*ати държавата, това може да се случи само тук". Не е вярно. Просто така е устроен светът, така стоят нещата. В Италия Берлускони е подсъдим по един куп дела. Той дори бе осъден, но присъдата му падна по давност. Джулио Андреоти, легендарен политик от левицата, го има сниман прегърнат с Тото Риина. Това е човекът, сочен за най-кръвожадния мафиотски бос след Ал Капоне. Риина е бил Капо ди тути капи - босът на всички босове. Не казвам, че трябва да се примиряваме с такива неща. Но нека сме наясно, че те не са български патент. В София е мръсно, но който е ходил в Лондон, знае, че и там по много от улиците мирише на тоалетна. Някои квартали в Париж също не са много по-чисти от нашите. Много хора в тази страна използват проблемите в държавната власт, за да оправдаят личните си неуспехи. Това е доста удобна поза. Казваш си: "Тука нищо не е като хората, защо тогава аз трябва да си върша работата както трябва? Защо не трябва да закъснявам? Защо трябва да играя добре на сцената, след като глей какво става в правителството? Тези оправдания са адски тъпи, така просто се самоуспокояваме и свикваме със сивотата около себе си", казва Златарев.
Актьорът е наясно с правилата на Запад, защото е един от българите, които най-често печелят кастинги на чужди продуценти.
"Забелязал съм, че хората, които успяват в своята област, се делят на два вида: такива, които добиват самочувствие, и други, които се надуват. Играл съм с Джон Кюсак. Актьор, който го знае цял свят. Супер звезда. Но това не му пречи да се държи приятелски, да се забавлява на снимачната площадка. Трябваше да се запознаем с него преди да се завърти камерата. Той пристигна с лимузина. Когато слезе от колата, видях човек, който беше висок точно колкото самата кола. Не повече от метър и шейсет. Доста се изненадах, но смайването ми мина незабелязано. Един вид излезе, че съм се шашнал при първата среща с такава звезда. Сработихме се отлично с Кюсак, той идваше от филм, в който беше снимал с Дъстин Хофман. Такъв човек няма за какво да се доказва на останалите и да им натрапва постиженията си. Защо трябва да се изтъкваш, че си страхотен, след като това е ясно на всички? Христо Стоичков е обратният вариант. Той не доби самочувствие, а се наду. Държи се точно като пуяк. Но сред големите звезди този тип поведение е по-скоро изключение. Участвал съм във филм със Стив Бушеми, специалист в роли на откачен маниак. А всъщност е страшен сладур.
Патрик Суейзи, който също снима в България, се държеше просто като един от екипа. По това време той имаше страхотна физика, всички се чудеха как поддържа такава форма. Снимахме сцена от филма "Икона" и вечерта започна да става студено. Режисьорът освободи Патрик, аз трябваше да остана да снимам още известно време. "Отивам да ти донеса якето, че много застудя", каза Патрик и тръгна към караваната. Не можех да повярвам, че това е човекът, който е познат на цял свят от филми като "Мръсни танци" или "Дух" с Деми Мур."
Покрай тези холивудски продукции Георги Златарев не за първи път попада на роли във филми за нацизма. Случвало се е да играе концлагерист от Освиенцим, евреин, на когото се налага да заравя пепелта на изгорените в крематориума или да вади златните зъби от устата на трупове. В лентата "Сивата зона" участва Мира Сорвино, носителка на "Оскар", която за ролята отслабва с 15 килограма.
Златарев се снима в общо 25 филма, голяма част от които са западни продукции. Това не го кара да припада по мечтания от мнозина живот извън България. "Пътувал съм доста, а и съм живял в чужбина. По работа обиколих Швейцария надлъж и нашир. Моля се, България никога да не става Швейцария на Балканите. Няма такава скука като в тази държава. Животът там е ужасен. Хората нямат нашия темперамент. Не случайно Швейцария е на първо място по брой на самоубийства сред младите хора. С всичките кусури, които ние си имаме, предпочитам България", категоричен е актьорът.
Златарев, който в ролята си на Хер Флик доста напомня външния вид на министър Симеон Дянков, намира сходни черти и в характерите на германеца и министъра. "Освен приликата във външния вид, Дянков и Хер Флик си приличат по чиновническия маниер. И двамата са чиновници до мозъка на костите. Но има и разлика. Немецът Хер Флик никога няма да поеме отговорност. Стане ли напечено, той изчезва. Дори в неговия недъг - той е куц с единия крак - не се крие героична история. В една от сцените Хелга го пита защо куца: "Вероятно сте ранен във войната?", предполага тя. "Всъщност става дума за неуспешна кола маска", отговаря Хер Флик. Симеон Дянков, въпреки че е класически чиновник, има чувство за хумор. Не коментирам дали това чувство за хумор е удачно или не, защото, когато се сравни с Брад Пит, хората доста се смяха. Но понякога се шегува със себе си, което е признак на интелигентност. Дянков поема отговорност и той е в такава ситуация, че каквото и да направи, все някой ще го намрази. Ако вземе от спорта и даде на изкуството, ще се оплакват спортистите. Ако стане обратното, пак ще има недоволни. Така че на министъра никак не му е лесно. Освен това в телефонния спектакъл, в който той играе, отстрани може да е смешно, но на сцената е доста напечено", разсъждава Георги Златарев, който успешно влиза в кожата на българския Хер Флик.

 

ДВОЙНИЦИ: Българският финансов министър Симеон Дянков е двойник на Дейвид Дженсън от сериала на Би Би Си
ДВОЙНИЦИ: Българският финансов министър Симеон Дянков е двойник на Дейвид Дженсън от сериала на Би Би Си
Дейвид Дженсън от сериала на Би Би Си
Дейвид Дженсън от сериала на Би Би Си
КУЛМИНАЦИЯ: Хер Флик (Георги Златарев) в една от възловите сцени в спектакъла.
КУЛМИНАЦИЯ: Хер Флик (Георги Златарев) в една от възловите сцени в спектакъла.
ЕУФОРИЯ: Всички участници в сериала станаха любимци на зрителите.
ЕУФОРИЯ: Всички участници в сериала станаха любимци на зрителите.
КЛАСИКА: Кръчмарят Рене и съпругата му в сцена от сериала.
КЛАСИКА: Кръчмарят Рене и съпругата му в сцена от сериала.