Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ФАТАЛНО: Грешката на Йордан Татарски може да му създаде проблеми с правосъдието, убедени са юристи.
ФАТАЛНО: Грешката на Йордан Татарски може да му създаде проблеми с правосъдието, убедени са юристи.

 

 

 

470 000 лв. от консултантски услуги е заработил високопоставен чиновник от регионалното министерство. Парите са получени през 2009 г., когато Йордан Татарски вече е шеф на политическия кабинет на министър Росен Плевнелиев. Назначен е броени дни след като правителството на ГЕРБ пое властта в държавата.
Заради огромната информация, която минава през него, постът на Татарски е един от най-ключовите в министерството и на него се назначават само доверени хора, категорични са служители. Задълженията на началника на политическия кабинет са да изготвя и координира програмата на министъра. Контрол върху работата на съветниците и експертите към политическия кабинет и организиране на връзките на министъра с другите държавни ведомства и членове на Министерския съвет.
Според декларацията на Йордан Татарски в Сметната палата шокиращите хонорари от 470 хил. лв. са платени от три фирми - "Делфин екосистем" ООД, "Фирмар инженеринг" ООД и "МММ" ЕООД. За какви точно услуги или съвети са дадени парите в документа

не е уточнено

 Проверка на "168 часа" показа, че информацията, вписана от Татарски, не е вярна. Според фирмения регистър и неофициалния раздел на "Държавен вестник", дружества с имена "Делфин екосистем" и "Фирмар инженеринг" никога не са съществували. Йордан Татарски беше попитан чрез пресцентъра на регионалното министерство как тогава е получил пари от несъществуващите фирми. В писмен отговор до "168 часа" той обяви, че се е получила техническа грешка при попълването на декларацията му за Сметната палата. Верните имена на фирмите били "Делфин проект екотехника" ООД, и "Филмар Инженеринг". Двете дружества заедно с "МММ" ЕООД създават консорциум "Симитли 2009", с който печелят проект за водния цикъл на града за 48 млн. лв. Татарски е нает за технически консултант на консорциума. В неговите задължения влиза да движи административната част, да отговаря за проектите, документите и да координира

проекта с различните изпълнители


"Затова сме му платили тези 470 хиляди - обяснява управителката на "Делфин проект екотехника" Красимира Кузманова. Според нея Татарски е нает около година преди да отиде в министерството.
"Щом го е обявил, сигурно е така", коментира случая с хонорарите на държавния чиновник и шефът на фирма "МММ" ЕООД Антон Михайлов. Сред услугите, които предлага дружеството му, е и "изготвянето на концесионни анализи за подземни богатства и други активи "публична собственост". В същия момент една от задачите на регионалното министерство, в което Татарски е шеф на кабинета на министъра, е да организира и осъществява концесионната политика в България.
Според юристи грешката на Йордан Татарски в декларацията, подадена в Сметната палата, може да се тълкува като съставяне на документ

с невярно съдържание

 "Този случай с посочване на несъществуващи фирми в декларация пар екселанс си е съставяне на документ с невярно съдържание. За подобно нещо тези дни Мария Мургина беше осъдена на 4 години затвор. Логично е и сега някой да се самосезира по случая", категоричен е депутатът от БСП Захари Георгиев.
"Ха-ха! Някакви фирми дали някакви пари", засмя се първоначално депутатът от ГЕРБ Любен Татарски, който е шеф на комисията по регионална политика в парламента. Секунди по-късно със сериозен тон продължава: "Това си е отговорност на колегата. Има си пряк ръководител, който трябва да провери случая и да вземе

съответните мерки


За проверка настоя и колегата му от "Атака" Явор Нотев.
"Случаят ми звучи доста странно. Надявам се да е станала грешка при изписването на фирмите. В противен случай нещата си плачат за проверка", убеден е Нотев.
От Сметната палата обясниха, че независимо от всичко, последствия за Татарски няма да има от тяхна страна.
"В нашите задължения не влиза проверката за произхода на парите, които Йордан Татарски е декларирал. Проверяваме единствено само какви фирми или имущество има самият той и дали това отговаря на посоченото в декларацията. Всичко друго е работа на данъчните", коментираха и от Сметната палата.

 


Връзки с ВИС

ПРЕДИ да заеме държавния пост, Йордан Татарски е бил управител на няколко частни фирми. Сред тях е застрахователна компания "Планета инс". В нея Татарски и до днес има 4,3% от акциите чрез фирмата си "Тат" ООД, която, странно защо, не се появява никъде в официалната му биография. Дружеството се прочу през 1997 г. покрай стартиралото от държавата прочистване на застрахователния пазар от силови групировки. След нарочна промяна в закона за застраховането лицензиите на скандални компании като СИК, ВИС-2 и "Аполо и Болкан" не бяха подновени. През същата година "Планета инс" вдига капитала си на 3 милиарда лева. Голяма част от новите дялове са изкупени от новорегистрирани фирми, сочени за близки до силовата групировка ВИС-2, и няколко десетки млади дами. Целта е през новото дружество висаджиите да получат лиценз за застрахователна дейност, след като такъв е отказан на ВИС-2. По същото време ВИС-2 подава молба за прекратяване на дейността си, а едрите момчета от офисите й обясняват на клиентите, че ако някой иска да продължи да ползва услугите на висаджийския екип, може да се застрахова в свързаната с

министерския съветник

 "Планета инс". Новите акционери попълват капитала на "Планета инс" и чрез апортиране на недвижимо имущество. Сред тях е и бронираният мерцедес, с който по това време се вози шефът на "ВАИ холдинг" и бос на ВИС-2 Георги Илиев. Возилото е оценено на 250 хиляди марки и става част от капитала на застрахователната компания. Следва смяна и на шефовете на компанията. Сред новите управители на "Планета инс" попада и Йордан Татарски. Той е избран за член на съвета на директорите и изпълнителен директор без представителна власт е посочено в Държавен вестник.
Опитите на висаджиите да мигрират в новата компания остават без успех. Въпреки че няма преки доказателства "Планета инс" да е пряк наследник на ВИС-2, през 1998 г. Дирекцията за застрахователен надзор й отнема лиценза.
Освен в "Планета инс", Йордан Татарски има и други скандално известни съдружници. Чрез фирмата си "Тат" ООД той държи половината дялове в регистрираната през 1994 г."Тива" ООД. Останалите са на "ООД-ИВВ", чиито собственици са Иван Петков Иванов-Гуньо, Валентин Георгиев Алексиев-Лисицата и Валери Илиев Тодоров-Дебелия. По това време тримата са сочени за босове на

клона на ВИС-2 във Враца

През 1996 г. Валентин Алексиев-Лисицата е застрелян посред бял ден в София след конфликт с босовете на хазартна групировка от Враца. Другите двама съдружници Дебелия и Гуньо попадат на мушката на Комисията "Кушлев". На Валери Тодоров и негови роднини са запорирани имоти за над 1,8 млн. лв., а на Иван Петков - за 1 млн. лв. От 1998 г. до 2001 Татарски е член на Управителния съвет на Допълнителен пенсионен фонд "Литекс Инвест ТВ", собственост на близката до Гриша Ганчев "Литекс комерс"

 


Фирма на заместник-министър с милиони от Цанков Камък

ЛЮБОПИТЕН бизнес има и заместник-министърът на регионалното развитие Георги Прегьов. Преди да заеме поста си, той бе един от управителите на фирма "Консултантска инженерна група", която в консорциум с фирма "Арнаудов консулт" е изпълнявала строителния надзор на скандалния проект "Цанков камък". Безобразията около неговото изграждане се разследват от прокуратурата по изрично искане на премиера Бойко Борисов. За услугите си фирмата, ръководена от заместник-министъра е получила 7,6 млн. лв., или един процент от стойността на проекта.
Друга близка до Георги Прегьов фирма наскоро спечели обществена поръчка за около 6,66 млн. лв. с ДДС. Става въпрос за технически надзор над изпълнението на договорите за проектирането и строителството на водния цикъл на град Габрово. Класираният на първо място консорциум "Пури Киг" ДЗЗД включва две фирми - германската "Пури енвайърмънт" и българската "Консултантска инженерна група", чийто управител е бил заместник-министърът на регионалното развитие Георги Прегьов, преди да влезе в държавното ведомство. Решението на Община Габрово е от 8 декември 2010 г. и е подписано лично от кмета Николай Сираков. Той бе избран като кандидат на ГЕРБ миналата година на частичен вот, когато предишният градоначалник Томислав Дончев стана министър по усвояване на европейските фондове.

 

Дипломат крие имоти

БИВШИЯТ зам. външен министър Милен Люцканов е скрил от Сметната палата няколко свои имотни сделки. В документа, подаден от Люцканов, дипломатът е декларирал, че семейството му притежава само един апартамент от 68 кв. м, купен през 1991 г. за 25 хиляди лева. Проверка на "168 часа" показа, че това не е единственото жилище на семейство Люцканови. През 2003 г. Милен Люцканов и съпругата му стават собственици на апартамент от 83 кв. м и гараж от 18 квадрата в столичния квартал "Младост 1А". Две години по-късно съпругата му прави друга имотна сделка. Тя също не е обявена пред Сметната палата. На 28 септември 2005 г. Галина Люцканова купува апартамент в същия квартал с площ 49 квадратни метра.
Милен Люцканов беше освободен от поста си в края на октомври 2010 г. Мотивът - преструктуриране и оптимизацията на работата на ведомството. Въпреки това остана на работа в министерството и се очаква всеки момент да получи назначение зад граница.

 

Търговия с оръжие при Дянков

ИНТЕРЕСИ в оръжейния бизнес има съпругата на Румен Порожанов - началник на кабинета на финансовия министър Симеон Дянков.
Веска Порожанова има дялове за 173 600 лева във фирма "Армар Корпорейшън Дженерал Техникал Ко-оперейшън". Дружеството има лиценз за производство и търговия с оръжие. Съдружник на Порожанова е бизнесменът Михаил Лисков. Чрез друга своя фирма - "Агата А, Лисков има бизнес със сина на зам.-шефа на ДАНС Иван Драшков. Преди година "Агата А" продаде на Драшков-младши два апартамента в Несебър за 245 хиляди лева.
Любопитен бизнес има и друг от съдружниците на Веска Порожанова във фирма "Частни Инвестиционни Проекти" Иван Стойчев. Стойчев притежава рекламния холдинг "Нота Бене груп" ЕООД, който рекламира "Булгартабак". Договорът е сключен, докато Румен Порожанов е председател на борда на директорите на "Булгартабак".

АКТИВ: Колата на покойния шеф на на ВИС-2 Георги Илиев влиза в капитала на "Планета инс".
АКТИВ: Колата на покойния шеф на на ВИС-2 Георги Илиев влиза в капитала на "Планета инс".
Милен Люцканов
Милен Люцканов
НА СМЕТКА:  Бившите фирми на Георги Прегьов печелят изгодни поръчки.
НА СМЕТКА: Бившите фирми на Георги Прегьов печелят изгодни поръчки.