Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асен Генов е доста бесен. Неговите лични данни бяха публикувани тази седмица, след като записи от повече от 5 милиона българи бяха откраднати от хакери от данъчната служба на страната. Така започва материал на Си Ен Ен за хакерската атакава в Националната агенция по приходите. 

В страна с едва 7 милиона души мащабът на такова източване на данни означава, че почти всеки работещ възрастен е бил засегнат.

Всички ние трябва да бъдем ядосани. ... Информацията сега е свободно достъпна за всеки. Много, много хора в България вече разполагат с този файл и аз вярвам, че това не е само в България", коментира Генов, блогър и политически експерт. 

Той знае, че данните му са компрометирани, защото, въпреки че не е ИТ специалист, успява да намери откраднатите файлове онлайн, пише Си Ен Ен. 

Атакава не е уникална. Правителствените бази данни са златни мини за хакери. Те съдържат огромно количество информация, която може да бъде "полезна" за години напред, казват експерти.

"Може да направите паролата си по-дълга и по-сложна, но информацията, която притежава правителството, не се променя, твърди Гай Бънкър, експерт по информационна сигурност и главен технологичен директор в Clearswift, компания за киберсигурност. Дата ви на раждане няма да се промени, нито местожителството ви. 

Инцидентът в България засяга, българскити адвокат по въпросите за неприкосновеност на личния живот и защита на данните, които съветват някои от най-големите технологични компании в света как да пазят информацията за своите клиенти.

"Такива инциденти не бива да се случват в държавна институция. Изглежда, че това не коства огромни усилия и това вероятно са личните данни на почти всички български граждани", твърди Десислава Кръстева от адвокатска фирма в София. 

Българската комисия за защита на личните данни заяви, че ще започне разследване на хакерството. Говорител на Националната агенция за приходите не коментира дали данните са добре защитени.