Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимки ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА
Снимки ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Комисията по отбрана ратифицира договора за закупуването на осем изтребителя F-16 с 13 гласа “за” и 8 “против” на заседание по-рано днес.

Цената за 8 изтребителя и цялото необходимо въоръжение и оборудване е 1.256 млрд. долара. В момента обаче Конгресът на САЩ е в процедура на одобряване на помощ от приблизително 60 млн. долара. Така цената, която реално ще заплати България, ще падне под 1.2 млрд. долара. В цената е включено и наземното оборудване.

Против сделката се обявиха от БСП и “Воля”. Преди време социалистите се обявиха “за”, но с условията военно-въздушните сили да не се превръщат в приоритет пред останалите и сделката да не надхвърля 2% от БВП.

Какво ще стане, ако цената се увеличи на по-късен етап? Какво ще стане, ако въпръжението не е добро? Много съжалявам, че в момента си купуваме една много скъпа играчка - едно Ламборгини с чип за ограничение на скоростта, коментира депутатът от БСП Таско Ерменков.

За съжаление този начин на мислене ни докара до там, че много неща не свършихме, отвърна му министърът на отбраната Красимир Каракачанов. “Не само че няма да бъде надхвърлена определената сума, но е възможно и да останат пари. В едно от перата има луфт от 20 милиона и ще можем да си приберем парите, и да отидат за друго”, продължи той.

ДПС ще подкрепи сделката. От началото, когато влязохме в НАТО, сме за модернизация на българската армия, обясни депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов.

Плащанията за самолетите ще започнат през 2020 г. Шест от изтребителите трябва да са тук до 2023 г., а в началото на 2024 г. ще дойдат останалите два от поръчката, стана ясно по време на дебатите.

Дължим ДДС в момента, когато самолетите бъдат доставени. Те ще бъдат разчетени от финансовото министерство едва тогава. Те ще бъдат освободени и от голяма част от вносните мита, тъй като се внасят от трети страни, обясни и зам.-министърът на финансите Росица Велкова.