Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Ройтерс
СНИМКА: Ройтерс

Година, след като 12 момчета и техният треньор бяха заседнали в наводнена пещера в Тайланд, един от спасителите водолази се върна на мястото и откри трогателни съобщения, оставени от децата.

44-годишният Микко Паази бе поразен, когато откри имената на футболистчетата и думи като "изгубени момчета", издълбани в стените на пещерата.

Водолазът бе един от 90-те, които спасиха децата и техния треньор, след като ужасно силен мусон ги постави в капан в пещерата за 18 дни миналото лято. 

Оказа се, че това бе една от най-опасните спасителни операции в историята.

"Беше изключително емоционално", заявява Паази. "Открихме, че едно от момчетата си е издълбало адреса във фейсбук на стената на пещерата. Други надписи бяха "13 изгубени момчета" и дати като 26-и юни", каза той пред The Sun.

Микко Паази е в Малта, когато разбира за новината за попадналите в капан в пещера момчета, които са на възраст между 11 и 16 години. Като специалист по гмуркане с повече от 20 години опит, той знае, че може да помогне. 

"Чувствах се така, сякаш имам дълг", споделя водолазът.

Когато на следващия ден каца в Тайланд, двама британски гмуркачи Ричард Стантън откриват младежите живи.

Но Микко изиграва основна роля в спасителната акция. Първата му задача бе да се гмурка с резервни кислородни резервоари за момчетата и техния треньор.

"Обаждах се на жена си всеки ден, но за нея това беше ад, защото ние бяхме в пещерата по 10-12 часа на ден. Тя доста отслабна тогава", разказва Паази.

"Шансовете да ги измъкнем бяха доста малки", добавя той. "Едно от големите притеснения беше как да държим момчетата спокойни, тъй като ги издърпвахме през изключително тесни тунели и отвори. Решението се оказа инжектиране на кетамин в мускулите на децата, за да ги успокои, преди да се насочат към тъмната и мътна вода".

Водолазът си спомня, че най-страшно е било с първото момче, защото изобщо не са знаели дали младежите имат достатъчно сили да издържат. След като видели обаче, че се появяват балончета под водата, всички се обнадеждават. 

Така гмуркачите успяват да спасят дванадесетте момчета и техния треньор, останали в пещерата за повече от две седмици.