Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Софийската математическа гимназия отново излезе а първо място по бал.
Софийската математическа гимназия отново излезе а първо място по бал.

Всички училища в топ 10 от миналата година запазват позициите си

Странен случай в СМГ - ученик си тръгнал от изпита по математика, без да предаде работата си

За поредна година Софийската математическа гимназия е първа по бал в класирането след 7-и клас в столицата. Последният приет в училището е с 479,500 от общо 500 възможни точки. Това стана ясно при представянето на резултатите от първото класиране вчера.

Училищата на първите 10 места не са променени спрямо миналата година (виж таблицата),

но балът им се е повишил. 456 точки е била чертата за влизане в СМГ миналото лято.

Средните резултати за София са над тези за страната. 64,45 са средните точки по български език и литература, а 44,65 - по математика, съобщи шефката на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева.

9869 ученици са подали заявленията си вече само онлайн, като 9198 са го направили през индивидуален код, а останалите с помощта на училищата гнезда. Повече деца от страната са поискали да учат в София - 747.

Най-желаната

паралелка е

комбинация от

испански с

английски език

в 164-а испанска гимназия. За нея са подали документи 2101 ученици. На второ място е паралелката с английски и испански език в 22-о училище “Г. С. Раковски”. На трето място е комбинацията английски/испански език във 32-а гимназия.

От професионалните паралелки пък най-желана е банково дело и английски език в Националната търговско-банкова гимназия. Следва електронна търговия и английски език в същата гимназия, а 3-ата най-привлекателна е по системно програмиране с английски език в гимназията по електроника “Джон Атанасов”.

Тийнейджърът с най-много желания е подредил 153 паралелки в заявлението си.

Според утвърдения държавен план-прием профилираните паралелки в София са 229, а професионалните - 154. Закрити са 15, от тях 11 са професионални, в които са класирани по-малко от 6-има ученици.

Момичето с най-висок бал е избрало да учи в Първа английска гимназия. Има една анулирана работа на ученик от СМГ, който забравил да си предаде листовете по математика. Квесторите са наказани.

684 са

свободните

места

след първо класиране в София. До 16 юли учениците могат да се запишат с оригинала на свидетелството на завършено основно образование или да подадат заявление за участие във второто класиране. Не го ли направят, губят мястото си.

Заявление за участие във второто класиране се подава в училището, в което кандидатът е класиран. На него той може да се класира на по-горно желание, ако балът му стигне. В най-лошия случай ще бъде класиран на същото място като на първата класация. Няма вариант ученикът да падне на по-долно желание, обясниха от регионалното управление.