Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Казват, че са в крак с всичко, което се случва по света, дори и с футбола, но това не им пречи все още да практикуват един доста странен обичай, при който жените гордо приемат биенето с камшици като нещо нормално.

Намиращо се сред хълмовете в източната част на долината Омо в Етиопия, племето Хамар притежава уникална култура и обичаи, като една от тях е церемония по прескачане на волове, а побоят на жените е част от обичая, пише face2faceafrica.com.

Церемонията започва с всички роднини и е задължителна за всички млади мъже, които искат да се оженят, да имат деца и да притежават добитък. Докато мъжете прескачат едрите животни, жените танцуват и пеят. След церемонията по прескачането жените се събират и се молят мъжете да ги бият. Удрянето продължава, докато гърбовете им не станат кървави. По време на обичая жените нямат право да крещят и да бягат. Те приемат ударите с камшици, за да покажат любовта си и подкрепата на мъжете, а белезите им дават право да поискат помощ, когато усетят труден момент.

Мъжът трябва да прескочи 15 крави, за да може да се ожени.

Побоят не е просто церемониален

Жените от племето Хамар са подложени на бичуване и след церемонията, в знак на задоволство. Мъжът не е задължен да казва защо удря жената. Въпреки това, от жените се очаква да бъдат силни като мъжете, да вършат всичките си домашни задължения, да се грижат за децата и селската култура, както и за добитъка.

Мъжете имат право да се оженят за повече от една жена, но жените, които не са първа съпруга, се третират като роби.