Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Седем свидетели бяха разпитани в първото заседание по делото срещу 38-годишен адвокат от Варна, обвинен в измами за 505 623 лв. Делото срещу юриста ще продължи през септември.

Варненската районна прокуратура повдигна обвинение срещу мирослав А. измаме в особено големи размери, извършени в периода от 2 юни 2015 г. до 16 февруари 2017 г. Пострадалите са 12 души, сред тях съпрузи и роднини. Според държавното обвинение "подсъдимият, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у потърпевшите, че като адвокат, в качеството си на пълномощник, ще участва от тяхно име и за тяхна сметка в обявени за публична продан имоти по изпълнителни дела".

Той вземал пари от потърпевшите съгласно договори за осигуряване на правна защита и съдействие при подготовката, подаването на документи или наддавателни предложения за покупка на недвижими имоти във Варна, като им обещавал, че ще извърши в пълен обем действията, за които са го упълномощили. Възползвайки се от доверието и авторитета на адвокатската професия, в девет отделни случая успял да заблуди 12 души. Той бил пpепоpъчан от cъcеди и познати, доpи от pодителите cи на поcтpадалите. Дори когато Мирослав бил лишен от право да упражнява професията си, той продължил да се представя за адвокат и да търси наивници за схемите си. До началото на процеса срещу него той възстановил част от сумите, но те са едва 65 353 лв..

Към момента 38-годишният юрист е с мярка за неотклонение парична гаранция от 10 000 лева, както и с наложена прокурорска забрана да напуска страната. На разпоредителното заседание по делото, което беше преди месец, са предявени за съвместно разглеждане общо шест граждански иска от пострадали за причинените им имуществени вреди. От страна на подсъдимия е направено искане делото да се разглежда в процедура на съкратено съдебно следствие, с призоваване и разпит само на част от свидетелите.