Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сидеров иска свикването на голям коалиционен съвет заедно с ГЕРБ.
Сидеров иска свикването на голям коалиционен съвет заедно с ГЕРБ.

Партньорите го свалиха в отсъствието на “Атака” - от месеци не вършел нищо. Волен ще пита Борисов дали това е опит да се развали управлението

Две години и половина на скандали и противоборство - толкова изтекоха, преди да започне официално разпадът в коалицията на малкия партньор в управлението “Обединени патриоти”.

От вторник лидерът на “Атака” Волен Сидеров не е председател на парламентарната група. Решението е взето на редовен коалиционен съвет с гласовете на ВМРО и НФСБ. Сидеров и неговите депутати не присъствали. Още в същия ден решението е било депозирано в деловодството на Народното събрание, а вчера официално от трибуната го обяви шефката на парламента Цвета Караянчева.

Във вторник по същото време - 17 ч, когато обикновено се провежда съветът, Сидеров трябваше да участва в телевизионно предаване, но изненадващо си тръгна оттам. Във фейсбук и пред “24 часа” той обяви, че е бил цензуриран от bTV и минута преди ефир е бил заменен от друг участник - зам.-шефа на “Зелено движение” Владислав Панев. Според водещата Цветанка Ризова обаче лидерът просто закъснял и разменила реда на участниците. Сидеров обяви, че щял да пита защо премиерът продължава да търпи вицето си Каракачанов, затова го възпрели от участието. Но депутати заподозряха вчера, че още тогава е разбрал за бламирането му и затова си тръгнал.

Двама ще заменят Сидеров начело на групата - Искрен Веселинов от ВМРО и Валентин Касабов от НФСБ като съпредседатели.

“От месеци парламентарната група няма реален организационен живот. С цел подобряването му беше направена промяна в ръководството”, обясни Веселинов. Подчерта, че представителите на “Атака” систематично бойкотират заседанията на ПГ, а Сидеров не свиква съвета. На въпрос дали от НФСБ и ВМРО са го уведомили за решението си, той отговори: “Уведомен е от съобщението, прочетено от трибуната”. С това щял да се реши проблемът на групата, която досега по думите му не работи, няма адекватно ръководство и представителство, че не се води диалог в рамките на управляващото мнозинство.

“Коалицията е

стабилна, ако

не се случи

нещо друго”, увери Касабов. Според него няма нищо странно в решението - взето е на редовно заседание, Сидеров и депутатите му е трябвало да бъдат там.

За сваляне на Сидеров от шефското място се заговори още когато в края на миналата година лидерът на НФСБ Валери Симеонов подаде оставка като вицепремиер и се върна в парламента на мястото на депутатката от “Атака” Миглена Александрова и партията остана с най-малкото представителство в ПГ - 7 депутати.

Повече от 10 месеца НФСБ не приема председателството на Сидеров по редица съображения, фактически вчера това беше официализирано, лаконичен бе Симеонов в кулоарите.

Така НФСБ и ВМРО нарушават коалиционното споразумение и се опитват да направят собствена коалиция, като са променили името от “Обединени патриоти - НФСБ, “Атака” и ВМРО” само на “Обединени патриоти”, скочиха хората на Волен.

“Датата на решението е 8 юни. Още тогава е подготвено”, подчерта зам.-шефът на “Атака” Десислав Чуколов и показа документа пред журналисти. Симеонов не можа да обясни защо е записана тази дата, неофициално патриотите казаха, че е техническа грешка.

“Не е важно дали аз съм председател на ПГ на “Обединени патриоти”. Важното е, че колегите са заличили “Атака”. Те са променили самото име на групата”, коментира Сидеров пред Нова тв. Определи това като преправяне на историята и коригиране на нещо, което

променя и

коалиционното

споразумение

с ГЕРБ

“Очаквам мнението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с 2 или 3 партии е сключил коалиционното споразумение”, продължи Сидеров. Подчерта, че от “Атака” не са били уведомени за съвета, и определи акта като “бламиране или атака на управленската коалиция”. “И за НФСБ, и за ВМРО “Атака” е партията, на която са завиждали, защото е постигала нещо сама в политиката, а те не са. Те трябва да пораснат, да помъдреят и да не се държат като деца”, каза още той.

“Това опит за разваляне на управлението ли е? На този въпрос трябва да отговорят останалите. Аз стоя зад подписа си и държа да се завърши мандатът, за да се види какво сме успели да направим за българския народ. Очаквам провеждането на голям коалиционен съвет, за да се отговори на тези въпроси”, отсече Сидеров.

Валентин Касабов и Искрен Веселинов ще сменят Сидеров като съпредседатели.  СНИМКА: ДЕСИ КУЛЕЛИЕВА
Валентин Касабов и Искрен Веселинов ще сменят Сидеров като съпредседатели. СНИМКА: ДЕСИ КУЛЕЛИЕВА