Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Убийството на Фатик е поръчано извън България и най-вероятно е изпълнено от чужденци. Две бяха основните версии на МВР за това кой точно е платил за разстрела, а едната от хипотезите беше свързана с човек, близък на убития.

Ставаше въпрос за зетя на Фатик Дениз Тюркмен. Източници от вътрешното министерство тогава твърдяха, че от известно време двамата били в изключително обтегнати отношения. Тюркмен, чиято бащина фамилия е Гамсахурдия, беше изгонен от страната през 2001 г., защото заплашвал националната сигурност. Според спецслужбите

грузинецът

тогава беше в Истанбул

Дениз е женен за сестрата на Фатик Марта. Говори се, че той й направил бебе в средата на 90-те. После двамата изчезнали в Турция. Наложило се лично Фатик да върне младите в България, където набързо била организирана сватбата им. После на амбициозния зет бе поверена застрахователната компания на фамилията "Дениз иншурънс къмпани" (ДИК). Скоро обаче заради рекет МВР отне лиценза на фирмата, а в последните години тя е развила силни позиции в съседна Сърбия.

Според оперативна информация на МВР след изгонването на Дениз от България той е бил връзката на Фатик с купувачите на амфетамини и оръжие в страните от Близкия изток. Конфликтът между двамата започнал с поредица от скандали заради коренно различни позиции за бизнеса и заради зародилото се по-късно желание у грузинеца да поеме сам целия бизнес, твърдят офицери от спецслужбите.

Те напълно изключват хипотезата, че убийството на кюрда е поръчано от представители на българските силови групировки. Според агентурния апарат, с който НСС, НСБОП и полицията работят, до последния момент преди разстрела Фатик е бил в изключително добри отношения с лидерите на всички наши силови формации.

"Още от едно време всички имаха някакъв респект от него.

Никой не искаше да си

има проблеми с Фатик",

коментира вчера и човек, запознат с настроенията в подземния свят.

Друг заподозрян около убийството, когото МВР проверява, е Иван Тодоров-Доктора. Според анализатори в министерството скандалният бизнесмен би имал интерес от смъртта на Фатик, защото той се явява гръб на Милослав Милославов, който пък твърди пред следствието, че Доктора го е ограбил през 1994 г. В МВР допускат, че със смъртта на кюрда счетоводителят му Милославов много бързо може да се откаже от показанията си срещу Доктора.

По същата схема наскоро след убийството на един много голям бизнесмен една дама се отказала да сътрудничи на следствието по нападение срещу нея, в което били замесени големи силови лидери.

Според първоначалните анализи на МВР обаче най-вероятно причината за поръчковото убийство се нарича амфетамин. Позициите на Тюркмен в тази област са пословични.

Контактите и схемите, по които синтетичните наркотици са изнасяни от страната още преди 1989 г., а и след това, са описани, макар и частично, в една справка за Източноевропейската петролна компания (ИЕПК ООД) - дружество, което се явява основа на семейния бизнес.

Анализът, с който "24 часа" се запозна вчера, е изготвен според експерти от служители на отдел "Сигурност" в някоя от големите български банки.

В справката, която не е подкрепена от доказателства, са посочени основните фигури, които са сътрудничели на фамилията Тюркмен и по някакъв начин са свързани с ИЕПК: Адриан Дойчинов, зам.-началник на направление (Терор) на Шесто управление на ДС, Вълчо Янакиев, бивш оперативен работник в Първо главно на ДС, Стоян Павлов - оперативен работник по ДС за района на Кърджали.

Последният е брат на скандалния бивш депутат от левицата Гинчо Павлов, който стана известен с един проектозакон за двойното гражданство. Близък на семейството бил и Пламен Стайнов - бивш оперативен работник от Второ главно управление на ДС, който е работел на прикритие в "Кинтекс".

Според въпросната справка Стайнов със сигурност бил замесен още преди 1989 г. в износа от България на каптагон и оръжие в т. нар. схеми "скрит транзит". След демократичните промени той е бил следствен за сделки с оръжие и каптагон и е живял извън България.

Основен партньор на семейство Тюркмен обаче бил харманлийският бизнесмен Тенчо Тенев-Свинаря. Той става известен с прякора заради модерната свинеферма, която изгражда, и която става причина да забогатее бързо с износ на животни, основно за Италия.