Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Анна Александрова, председател на правната комисия на парламента
Анна Александрова, председател на правната комисия на парламента

Такова ще има само на изборите за президент и за евродепутати

ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ предлагат отмяна на машинното гласуване, научи „24 часа“.

Новината ще бъде обявена след малко.

Мотивът са сериозните опасения от ЦИК и „Информационно обслужване“, че местните избори може да се опорочат и провалят заради неблагонадеждния вот с машини.

Това, което се случи на европейските избори - в София приключиха в 9 ч сутринта, при положение, че имаме 33% активност и няма втори тур, а в местните ще надхвърлят 60 процента, обяви току-що депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Той излезе току-що на брифинг в Народното събрание заедно със съпартийката си и шефка на парламентарната правна комисия Анна Алексанрова. Това ще стане само с промяна в преходните и заключителните текстове на Изборния кодекс, без да се отваря той.

На местните избори ще ни е много трудно да попълним комисиите. Машините се оказаха скъпо струващи играчки, които не допринесоха нито за по-честни, нито за по-лесни избори - напротив, правят процеса по-сложен. Казват го самите членове на комисиите - те не искат да участват вече, не можем да ги попълним. Във всяка комисия, в която има машини, имаше и грешки, и то огромни, но не членовете на комисиите са виновни за това, изтъкна Ненков.

26 коалиции и 14 инициативни комитета е имало на миналите местни избори само за кмет на София. На тези избори има и два тура, напомни Ненков. И добави: „Парите не са водещото, но безспорно това е много скъпо удоволствие, което го няма никъде в Европа. Дори Холандия се отказа от гласуване с машини.“

Александрова и Ненков потвърдиха новината минути, след като тя излезе първо в „24 часа“.
Александрова и Ненков потвърдиха новината минути, след като тя излезе първо в „24 часа“.

Само си представете каква информация от колко дълга бюлетина с кандидати за съветници ще трябва да вкараме в машината във всяка община, настоя Ненков. И повтори - никъде в ЕС не се гласува с машини. С машините рискуваме масово, всяка една политическа сила да обжалва резултатите във всяка община, категорични са в ГЕРБ.

Според промяната, предложена в преходните и заключителните разпоредби, занапред в България с машини ще може да се гласува само на изборите за президент и вицепрезидент и на тези за евродепутати, които са по-леки като организация на изборния процес.