Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов даде ключова дума на ГЕРБ - справедливост.
Бойко Борисов даде ключова дума на ГЕРБ - справедливост.

Рекордно кратък конгрес, продължи само 57 минути

Без нов зам.-председател на мястото на Цветанов, Караянчева влезе в ръководството

Почва обновяване в ГЕРБ - открити събрания с хората ще номинират кандидатите за местна власт, не окопали се велможи

“Като се строи, заставам при затвореното и броя псувните или помахванията преобладават. Повече ми махат”, разкри премиерът как лично прави социология

КРИСТИНА КРЪСТЕВА

Справедливост и близо до хората - като те видят, да си същият като тях. Имаше един виц: виж във властта как смени походката. Не искам да сменяте походката! Всеки да си огледа какво прави и да го прави с акъла си, защото след това е много болезнено за всички!

Това заръча днес - пак в същия дух като предупреждението му от ноември 2016-а за червената и за синята лампичка, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на конгрес на партията вчера. Той бе рекордно кратък за подобен форум - 57 минути.

С 1046 гласа националното събрание освободи по негово желание Цветан Цветанов като зам.-председател на ГЕРБ, член на Изпълнителната комисия (ИК) и шеф на националния предизборен щаб, считано от момента на неговото заявяване - от 30 май 2019 г.

10 бяха “против”, 11 се въздържаха. Освободена от ИК и въобще като член на партията бе и Румяна Бъчварова. Това се налага поради факта, че тя вече е посланик на България в Израел. Бъчварова е подала заявление за напускане на ГЕРБ на 22 април.

На мястото на двамата за членове в комисията Борисов предложи, а залата прие с пълно единодушие председателя на парламента Цвета Караянчева и координатора на ГЕРБ за област Силистра Тодор Тодоров.

“Ключовата дума е справедливост. Тя е важна, хората ни гледат. И

това, което е

позволено на

другите, на

нас не ни е.

Представяте ли си колко би било забавно сега да кажа: “Оттеглям точката за Цветанов, той оставка”, както направиха БСП. Там този, който купуваше гласове на изборите в Асеновград, стана член на Изпълнителното бюро. А ние при спечелени избори - не. Спокойно можех да кажа: “Победители сме на изборите. Народът ни прости. Вадим тази точка от дневния ред.” Искам да видите разликата в партиите, защото нашето е отговорно решение и надали всеки, който е вдигнал днес ръка за освобождаването на постовете от Цветанов му е било лесно след толкова години съвместна работа. Но колкото и да ни боли, считам, че това е по-правилно. А мен ме боли най-много. Няма да има милост за никого, защото иначе партията няма да съществува. Ние можем и ни избраха навремето, и така масово до ден днешен гласуваха, защото първо бяхме добри полицаи. И давахме справедливост на хората. Сега да сме същите.

Благодаря на

Цветанов за

лоялността,

убеден съм, че такъв ще бъде и занапред”, каза Борисов пред форума. Показа, че е останал доволен, че ГЕРБ е опровергала прогнозираните сценарии, че при раздялата между двамата ще се леят кръв и сълзи.

И този път Цветанов седна на първия ред до Борисов, но за последно. Вчера обаче не взе думата - за първи път от създаването на партията. След края на форума поговори около половин час в залата с всички, които го чакаха, за да му стиснат ръката. След което Цветанов излезе леко просълзен и спря за последно пред камерите на медиите. (Какво каза - виж долу, б.а.)

Преди всичко да сме хора. Партията е най-важна от всички, ако искате да я съхраним. Тук въпросът не е да се свием до 10-15% и да си живуркаме. Да, може би

има партии като

нашите приятели

вдясно, които ги

задоволяват

4,5%, просто

да са креслива

опозиция,

вметна премиерът. И продължи: “Те това искат. Ние искаме да има магистрала “Хемус”, да има магистрала до Видин, да има справедливост, да има ред и доходите да се вдигат непрекъснато. Само при тази икономика и при това, което сме направили, това може да го гарантираме.”

Имаме строителство, имаме развитие. Няма параграф, няма параметър, по който да ни бият. Завчера се отчете Асоциацията на индустриалния капитал, че всяка година с 5% изсветлява икономиката. В битката с контрабандата на цигари България стана световно име как трябва да се прави. БВП в последните 10 г. нарасна и тази година ще отидем на 116-120 милиарда, затова си позволяваме да вдигаме с 10% доходите - учителските, полицейските заплати, отбраната, продължи премиерът. “Унгария ни е изпреварила в 14-те години застой, когато ГЕРБ не е съществувала. Сега графиката за България е нагоре”, увери той.

Единственият проблем пред партията е това - справедливост и близко до хората, натърти той лайтмотива.

“Хората, когато виждат багерите и тракторите, не ни се сърдят. Доказахме, че можем да строим, и знаят, че ще стане. И тогава са търпеливи. 17 съоръжения нови направихме. Нарочно заставам така да ме гледат - да видя колко ще ме напсуват и колко ще махнат, и си правя моя социология. И, да чукна на дърво, засега е добре. Махат, радват се, защото, като минават, виждат какво е било и как не са паднали там (от неремонтираните мостове, б.а.), разказа Борисов.

Той обърна специално внимание на наближаващия кметски вот наесен. Много добре събранията да си огледат хората. Изпълнителната комисия ще ви окажем максимално помощ.

Някъде ще

направим

промени,

но ще оставя на събранията да ми предлагат, обяви лидерът.

Борисов съобщи, че променя модела на номинации: “Искам да ги направя по-отворени събрания и съм измислил как ще го направят. Няма да са само нашите членове, а ще са срещи с обществеността. Който иска, да дойде. Да чуем какво мислят хората за нашите кметове и общински съветници. Колкото и да сме добри, думата е справедливост и дали не сме се самозабравили. Дали не сме станали много лъскави, много номенклатура му викаха едно време. В момента, в който хората усетят това, партията е загинала”.

Има успели, доказани хора, които искат да участват в партийния живот, но местният феодал не го допуска, защото вижда конкуренция, забелязал е Борисов.

Той настоява в следващите няколко години ГЕРБ да се обновява непрекъснато. “Не казвам, че трябва да изгоним тези, които са допринесли, допринасят, имат и потенциал. Но във всички случаи трябва да направим радикални промени там, където губим. Един Плевен - 100 и повече милиона воден цикъл, заедно с Долна Митрополия - възстановихме какво ли не. Магистрала правим сега до Плевен. И само защото

няколко човека

в Плевен са се

възприели

като тартори,

не само нямаме успех. Смеят ни се там - при толкова направени от нас неща в града - минали са ми през ръцете.” Там и в още няколко града Борисов щял да реже из основи. Затова създава към ИК на ГЕРБ и етична комисия. Закъдето постъпят сигнали за злоупотреби, партията ще прави незабавно проверка чрез тези две комисии, отсече Борисов. Той показа и че е много недоволен от ГЕРБ в Пловдив (там лидер е кметът Иван Тотев, б.а.) - хората стигнали чак до министър-председателя, за да се оплачат от зам.-кмета.

Членският внос

на ГЕРБ ще се

увеличи и ще е

според доходите

на членовете, обяви лидерът. Тези на висока позиция благодарение на партията ще даряват много повече за издръжката ѝ. При орязаната субсидия това е възможност за чистота и прозрачност, каза Борисов.

Резултати!

В сряда кабинетът

приема договора

за F-16, после добри

новини и в енергетиката

България вече е друга, казал Григор Димитров на премиера. Двамата се срещнали в събота

Тази седмица или другата депутатите трябва да вземат важни решения за въобрежението. В сряда докладът ще влезе на Министерски съвет - изключително важни неща, обяви премиерът Бойко Борисов на конгреса на ГЕРБ.

“За хубаво или лошо, днес сме фактор. Движим много добре енергийните проекти. Ще мълчим, докато не станат факт, но мисля, че в следващите 2-3 седмици ще се разбере”, загатна министър-председателят. И заръча на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева да засече докога е ретрограден Меркурий, за да се действа след това.

“Догодина ще имаме на практика още едно председателство (домакинството на Берлинския процес, б.а.) като оценка за нашето европредседателство. Лили, свърши добра работа”, похвали премиерът Лиляна Павлова.

С 5% на година изсветлява икономиката, БВП за последните години нарасна и тази година ще отидем на 116-120 милиарда, изреди министър-председателят. И наблегна как не само увеличава заплатите, но и продължава да гради България: “Строим усилено “Хемус”. И сега да минете по пътя, ще видите Търговище, Белокопитово и до участъка между Плевен и Севлиево на места се асфалтира, а на други чакълът за основата вече приключи. Това ще бъде за Северна България - до Добрич и Силистра - най-важното нещо. Два лота, два обхода. Пътят към Видин, Монтана и Хаджидимово се прави. И на Ботевград - Мездра също. През август влизаме на южната дъга на София - от “Младост” до “Тракия”, където петък и неделя с часове не можеш да минеш. Искам хората да виждат тракторите и багерите как работят”.

Борисов сподели още, че в събота се е видял с Григор Димитров, който му казал: “Ходих си до Хасково и се върнах. Просто толкова промени има в тая държава”.

Но и това не е достатъчно - хората са много по-чувствителни на темата за справедливост, наясно е премиерът. Той продължи: “В частта на направеното ние нямаме конкуренция. Толкова е много. Преди 10 години беше достатъчно да кажеш, че ще направиш “Витошка” пешеходна, че ще направиш естакади из София, че по “Струма” ще ходят на море и ще се връщат вечер да си вечерят вкъщи. На никой не му се вярваше, но всичко това вече е факт”. Борисов изтъкна, че като е станал кмет, в София не е имало и един фонтан, а в парковете ѝ - нито едно цвете. А днес тези, които тогава са били малки деца, не помнели как “Витошка” била пълна с джипове на мутри.

След като се изказа, премиерът попита председателстващия конгреса шеф на ГЕРБ в София Цветомир Паунов: “Друго имаме ли нещо? Закривай. Както им обещах на колегите, понеже е неделя, а Митко (кметът на Бургас и зам.-председател на партията Димитър Николов - б.а.) за 3 часа ще е на плаж”. Преди да разпусне делегатите, Борисов пита дали се работи усилено пътят за Поморие. “Карайте внимателно, спазвайте правилниците”, заръча на съпартийците си той.

Жозеф Дол: Бойко е доайен на европейската

политика, Мария осигури безплатен интернет

МАРИЯ ГАБРИЕЛ
МАРИЯ ГАБРИЕЛ

Изключително силни думи каза председателят на ЕНП Жозеф Дол за премиера Бойко Борисов и еврокомисаря Мария Габриел. Във видеообръщение, с което бе открит конгресът на ГЕРБ, лидерът на европейската десница спомена двамата повече от веднъж.

Бойко Борисов е един от доайените на европейската политика, похвали премиера Жозеф Дол. И подчерта, че Мария Габриел е придвижила изключително много цифровизацията и е осигурила безплатен интернет в общините.

Дол спомена още кмета Йорданка Фандъкова и зам.-шефа на евродепутатите от ЕНП Андрей Ковачев.

Цветанов: Правя

евро-атлантически

център за сигурност

Цветанов излезе последен от залата, след като поговори с всички, които искаха да му благодарят.
Цветанов излезе последен от залата, след като поговори с всички, които искаха да му благодарят.

“Оттук нататък в чисто организационна дейност няма да участвам, няма да отговарям за предизборните щабове и да участвам в тях. Мисля, че когато минат съответните избори, ще може вече да се сравнява.”

Това заяви пред журналисти Цветан Цветанов след края на рекордно краткия конгрес на ГЕРБ, който го освободи по негово желание от всички ръководни длъжности в партията, включително като шеф на националния предизборен щаб.

Относно критиките на лидера Бойко Борисов към организациите в Плевен и Пловдив Цветанов заяви: “Не давам мнение вече по организационни въпроси, защото това не е от моята компетентност”. Подчерта, че откакто не е под прожекторите, е имал възможност да осмисли всичко, което се е случило през последните години.

“Да не си говорим сготвен-несготвен. Важното е, че всичко мина доста по-цивилизовано, отколкото може би са очаквали някои. Аз съм лоялен човек и винаги ценя хората, с които съм работил. Тук, в залата, видях толкова много приятели и им благодаря за всичко, което сме направили”, изтъкна доскорошният втори човек в ГЕРБ.

От 17 юни Цветанов вече работел. “В момента съм в процедура за създаването на център за евро-атлантическа дейност с анализи, прогнози и по тема сигурност. Плановете ми са да бъда повече със семейството си, защото през всички тези години отсъствах много”, сподели той.