Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Искаме и важен ресор, например земеделие.

Защото можем. Защото заслужаваме. И защото

нали уж нямаше Европа на две скорости?

Компромисът между евролидерите е вече факт. След него Европа е в качествено нова ситуация - към кризата на идентичността се добави и такава на заедността. Защото водещите позиции на общността бяха раздадени по правото на силния. Така източният блок останахме само с правото да подкрепим.

Всички сили в Европейския парламент, където са нашите - на избирателите, представители, останаха недоволни: “Това ли е демокрацията? Поиграхме си на избори, излъчихме водещи кандидати за председател на Европейската комисия, а накрая не само че не стана този на партията победител, но и всички вкупом станаха излишни. И на нас тук ни оставиха честта да валидираме решението, взето от няколко души, почти всички, без един, под натиск. Сещате се кой е единият - президентът Еманюел Макрон, новият господар на Европа.”

Но да се върнем на нашата география, която уж не беше втора категория. Източна Европа не получи нищо, призна в малко по-евфемистичен изказ Доналд Туск, домакинът на тежкия компромис. След като Германия, Франция, Италия и Испания си разпределиха лъвския пай, нашите приятели в региона поне взеха зам.-председатели на Европарламента - Унгария и Чехия имат по двама, Полша и Гърция също вкараха по един свой на тази позиция.

Какво получихме ние? Нека бъдещата шефка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ни даде позицията на зам.-председател! Освен, разбира се, важния ресор, който вече поиска министър-председателят Бойко Борисов. Дали земеделие, защото България е земеделска страна, но и защото в тази земеделска комисия на Европарламента не получихме представител, дали друго, няма да гадая. Но ни дайте и ние да ръководим нещо голямо!

Защото можем.

Защото заслужаваме.

И защото нали уж нямаше Европа на две скорости?

В РУБРИКАТА "ЗАВЕЩАНИЕ НА СЕДМИЦАТА" ГЛЕДАЙТЕ КРИСТИНА КРЪСТЕВА.

От "24 часа"