Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жоро Шопа се качва в джипа си на паркинга пред хотел “Маринела”, когато нито той, нито Арабаджиеви имаха проблеми с правосъдието.  СНИМКА: “БЪЛГАРИЯ ДНЕС”
Жоро Шопа се качва в джипа си на паркинга пред хотел “Маринела”, когато нито той, нито Арабаджиеви имаха проблеми с правосъдието. СНИМКА: “БЪЛГАРИЯ ДНЕС”

Семерджиев не се е прибирал в България след обвинението, задържан е в същия имот, където бяха намерени Арабаджиеви през март

Георги Семерджиев-Жоро Шопа е арестуван в Испания и ще бъде екстрадиран у нас заради укривателство на Ветко и Маринела Арабаджиеви, съобщи в петък говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Шопа е задържав в четвъртък в луксозната си къща в градчето Карбера де Мар на 25 км от Барселона. В същото имение на 7 март бяха арестувани Ветко и Маринела Арабаджиеви, които се издирваха 6 месеца заради обвиненията в данъчни престъпления и пране на пари.

Жоро Шопа е близък със семейството. Синът му Лоренцо и най-малкият син на Арабаджиеви Вълчо имат общ бизнес, а Георги Семерджиев беше кум на сватбата на дъщеря им Александра със сина на Миню Стайков през 2012 г.

Когато Ветко и Маринела бяха арестувани в дома му край Барселона Жоро Шопа беше обвинен от Софийската районна прокуратура в укриването им. По същия начин се сблъска с правосъдието общинският съветник от Бургас Бенчо Бенчев, в чиято хотелска стая беше задържан Митьо Очите.

При задържането на Арабаджиеви в къщата на Жоро Шопа той също се озова в ареста с белезници, но за кратко. Оказа се, че Швейцария го издирва по разследване за пране на пари от наркотрафик, но по-късно стана ясно, че разследващите там са се отказали да го разпитват. Така Шопа отново заживя в къщата си и не се е прибирал в България оттогава. Наложило се да бъде издадена европейска заповед за ареста му и така се стига до посещението на испанските полицаи в луксозния му дом.

Досега Георги Семерджиев не е влизал в криминалните сводки, освен с покушението срещу него през 2014 г. Тогава килър го издебна до хотела му в кв. “Лозенец” и стреля по него, но Шопа оцеля. През 2015 г. от МВР и прокуратурата обявиха, че за мократа поръчка се разследват Мила Георгиева и синът ѝ Мартин Георгиев-Джито. Обвиненията срещу тях за това отпаднаха, но Семерджиев все пак се яви да свидетелства в Специализирания наказателен съд. Той се познавал само с един човек от престъпната група и не знаел дали бандата на Мила стои зад покушението срещу него.