Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Марков коментира с колеги в залата романтичния период на българската политика, когато тя не се е правела с милиони.  СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Георги Марков коментира с колеги в залата романтичния период на българската политика, когато тя не се е правела с милиони. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Новите правила приеха ГЕРБ, “Атака”, ДПС и “Воля”

Със задна дата от 1 юли партиите, спечелили поне 1% на последните парламентарни избори, ще получават вече не по 11, а по 1 лев на действителен глас.

Това реши вчера Народното събрание със 119 гласа “за”, 71 “против” и 16 “въздържал се”, като прие и на второ четене предложеното от ГЕРБ орязване на субсидиите с изменение в законите за бюджета и за политическите партии.

От коалиционния партньор “Обединени патриоти” подкрепа дадоха само 7-ната от “Атака”.

НФСБ и ВМРО

се въздържаха Партията на Красимир Каракачанов предложи орязването да се компенсира с 1,5 млн. лв. годишно за всяка представена в НС партия за парламентарната ѝ дейност, но това не се прие. “За” орязването на субсидиите до левче гласуваха също депутатите на ДПС и “Воля”. Отхвърлено бе още по-драстичното предложение на ДПС - за 0 лв. на глас.

За сметка на това пленарната зала прие това, за което се бяха споразумели ДПС и ГЕРБ на консултациите си на 19 юни - партиите да имат право на дарения и от юридически лица и еднолични търговци. Досега можеха да даряват само физически лица, при това с таван до 10 000 лв. на година, който пада. Така бизнесът ще има право да финансира политическите сили, на които симпатизира, и то без лимит.

Партиите няма да могат да приемат средства само от фирми, които имат просрочени публични задължения, и/или от такива, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, т.е. от офшорки. Тези ограничения бяха предложени от лидера на НФСБ Валери Симеонов.

“Решили сте

с финансово

наказание

да унищожите

опозицията

Днес БСП е опозиция, утре ще сте вие. Въпросът е, че пипате устоите на държавността”, предупреди лидерът на БСП Корнелия Нинова. Възмути се, че управляващите пускат бизнеса в политическия живот. И попита как преди от ГЕРБ обяснявали, че трябва да се опростят задълженията на мюфтийството и да се спре външното му финансиране, за да няма влияние на чужди интереси у нас, а сега отваряли вратата за такова през политическата класа.

В началото на дебата зам.-шефът на ПГ на БСП Георги Свиленски поиска в залата да се яви някой от финансовото министерство. “Ако може, поне чистачката да дойде”, настоя той.

Към романтичния период, когато СДС е бил беден като църковна мишка и е имало политика без пари, върна лентата депутатът на ГЕРБ Георги Марков. Разказа как е водил Йордан Соколов всеки петък в 13 ч да дарява сините. Тогава счетоводителката Вилма била най-известният човек. “Аз дадох на СДС една пищеша машина. “Не давай “Континентала”, той ти е от дядо ти”, каза ми жена ми, но аз ѝ отговорих: “Не мога да дам “Марицата”, не е достойна за СДС”, с носталгия сподели Марков.

“Тогава беше романтичен период. Песни се пееха, никой не плащаше на композиторите. Днес няма муза. Нито една партия не може да си помисли за 2 милиона, колкото поискаха да се свали субсидията. Без субсидии - голяма активност, силни партии”, изведе формулата Марков. И викна:

“Не ща да

хрантутя с моите

данъци партията

ДСБ -

партията, която

уби СДС!”

Затова - финансова диета. И лучец еж, водица пий, но да има нови идеи, да станем по-привлекателни”, заръча той.