Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Когато преди лятото на 2015 година написах коментара “Бягството на българина от Черно море едва започва”, бях обвиняван от разни наши хотелиери, ресторантьори и любители на бетона, високите цени и некачествените услуги, че едва ли не съм национален предател, като обяснявам защо нормалните хора предпочитат да почиват в Гърция (или “на Гърция”, както се изразяват 70% от населението).

Оттогава минаха 4 години, които показаха, че съм бил прав, защото с всяка следваща година българските летовници в южната ни съседка се увеличаваха поне с по 5 процента според официалните данни. Хиляди сънародници загърбиха Черно море и станаха причина да се вдигнат цените във фамилните къщи и хотелчета в районите на Александруполис, Кавала, Аспровалта, Халкидики... та чак до Волос.

Нашествието ни, заедно с румънците и сърбите, поразглези гърците по тези места. За неугледни квартири вече се искат по 80 евро на вечер, леко спадна и качеството на услугите, но в същото време няма свободни легла. И ако днес искаш да почиваш така, както си го правил преди 10 години в село Каламици, някъде около Кавала или Ставрос, ще трябва да натискаш педалите още по-надалеч от нашата граница.

И тази тенденция за износ на родни туристи ще се запазва. Защото плажовете и морето там продължават да са по-чисти, незастроени, не така нагъчкани и в огромната си част БЕЗПЛАТНИ. Освен това, дори и да има лек спад на нивото тук-там (по-малки порции, увеличени цени, по-малко комплименти със сметката на финала), като цяло гърците са нация, при която храната е издигната в култ като при повечето средиземноморски народи, а посрещането на туристи е дълга семейна традиция.

Така че Гърция ще продължи да е привлекателна. Данните на Гранична полиция са категорични. Миналата година през ГКПП Маказа трафикът към гръцките плажове е бил с 15 процента по-висок, а това лято, както е тръгнало, ще удари нов рекорд. През Кулата минават по 1000 коли на час. Вече всички се научиха да тръгват рано по тъмно и в последната събота дори хора, пристигнали на пункта в 7 часа сутринта, чакаха цели 3 часа да преминат границата.

Снимките на километричните опашки на Маказа и Кулата обаче не впечатляват и не отказват никого. Но пък няколко кадъра от нашето Черноморие взривиха интернет и родиха множество конспирации и хиляди разнопосочни коментари. За какво става дума? В неделя (30 юни) в социалните мрежи започват да се разпространяват няколко снимки, на които се виждат редици от десетки празни чадъри и шезлонги при очевидно слънчево време. Фотосите се споделят хиляди пъти, а коментарите са от два основни типа – “вижте как прогонихме българите с шум, презастрояване и лошо обслужване” и – “публикуването на тези снимки е саботаж, който убива българския туризъм”.

Снимките обаче се оказват откровено фалшива новина, а скандалът – буря в капачка от безалкохолно. Първо. Кадрите, публикувани в неделя, всъщност са направени в събота. Тогава времето беше наистина слънчево, но в резултат на силен североизточен вятър от предната нощ бе студено, със силно вълнение и течения във водата, заради които спасителите почти навсякъде бяха опънали червени флагове. И летовниците бяха по басейни, молове и заведения.

Казвам „беше“, а не „било“, защото бях в района на Созопол и го видях с очите си. На плажа беше пусто, но на следващия ден по обяд (неделя) заех последното място на голям ПЛАТЕН паркинг (с увеличена от миналата година такса, без да са направени никакви подобрения) към къмпинг в същия район. И плажът беше пълен.

Второ. И двете снимки, които циркулират в мрежата, са направени в платения сектор на плажове, в които чадър и два шезлонга към него струват между 18 и 70 лева в зависимост от курорта. Там е празно. Но дори и в Слънчев бряг в деня, след като е направена една от снимките, на плажа е имало много хора.

Трето. Силният сезон по Българското Черноморие започва след 1 юли и приключва към 25 август. Така че всякакви твърдения, фотоси и коментари преди и след тези дати не са представителни за ситуацията. Няколко снимки обаче предизвикаха бурни реакции, защото българите не вярват на медиите, но в същото време не си правят труда да проверяват информации от всевъзможни източници в мрежата.

Иначе съм напълно съгласен с тези, които казаха, че българските инвеститори и хотелиери заслужават суров урок заради презастрояването. И напълно несъгласен с онези, които пък се разтревожиха, че снимките на празните плажове отблъсквали чуждите туристи. Първо, в цялата тази работа няма никаква целенасочена конспирация и второ, повечето хора, които познавам, са силно привлечени от празни плажове и отблъснати от пясък, на който няма място да си хвърлиш хавлията. Но вкусове всякакви.

Реално най-силният отлив е на чуждите курортисти. Но затова туристическите ни организации предупредиха още преди няколко месеца. Египет, Тунис и Турция атакуваха с много добри цени и ни откраднаха летовниците от Русия и Западна Европа. Нашата държава нямаше адекватен отговор. И като цяло отдавна си знаем, че нямаме стратегия и добре обмислена реклама. Дори в самото правителство цари разнобой – в един и същ момент вицепремиер се бори с шума в подкрепа на семейния туризъм, а министър – за алкохолен туризъм и балконинг.

Няма как да развиваш този сектор, като бърбориш непрекъснато само за някакви проценти, а не работиш за правила и регулации. Това ни трябва на нас – шамари за алчните хора, които опорочават туризма, и защита на тези, които искат да развиват качествени услуги, но им пречат концесионери, бюрократични тъпотии и корумпирани чиновници.

Другият проблем по нашето Черноморие е, че не знаеш какво да очакваш. Като британските туристи, които платиха 700 паунда за луксозна вила в Свети Влас, а получиха къща със заковани прозорци и зеленясал басейн.

И все пак, ако спрем най-накрая строежите по малкото останал пясък и наложим строги правила, все още имаме шанс. Иначе дори през май беше ясно, че сезонът ще е по-слаб. Ако няма адекватни мерки, следващият може и да е още по-лош. Но пък със сигурност си имаме в изобилие инертни и безкритични сънародници, дресирани да поемат безмълвно всевъзможни изстъпления.

Така че масовото бягство на българина от Черно море за момента се оказва преувеличено.