Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Института по микробиология са готови с нови поколения тестове за откриване на причинителите на хранителни инфекции.
В Института по микробиология са готови с нови поколения тестове за откриване на причинителите на хранителни инфекции.

Избягвайте каймата през летния сезон. При нея рискът от зараза е много голям. Ако все пак искате кюфте, по-добре да не е на скара, а на фурна, където топлинната обработка да достигне в дълбочина.

Тези съвети за избягване на хранителни разстройства даде чл.-кор. Христо Найденски, директор на Института по микробиология на БАН.

“Всички храни са рискови, ако са с изтекъл срок на годност и недоказан произход. Трябва да се обръща внимание на тези с различни съставки като салатите с майонеза. Ако една от съставките е с микроби, замърсява целия продукт с хранителни патогени”, каза още ученият. Той лично предпочитал салатите след внимателно измиване, когато е на море. Не бил привърженик на заведенията. Позволи ли си обаче, поръчва цяло парче месо, добре топлинно обработено.

В Института по микробиология са готови с ново поколение тестове, базирани на ДНК, които откриват точния причинител на хранителни инфекции. Те са лесно приложими и могат да дадат резултати за часове, без да е необходима специална апаратура, обясниха учените. Затова били подходящи както за използване в полеви условия, така и за текущ контрол при производство на храни в индустрията. В случаи на взрив на хранителна инфекция дават възможност бързо да се установи причинителят, нужната антибиотична или симптоматична терапия и да се ограничат рисковете от поява на резистентност.

“Тестовете са публикувани в престижни международни списания. Засега не се прилагат в практиката, защото не са със силата на стандарти. Европейският орган по безопасност на храните обсъжда всички методики, обобщават и тогава се залага като стандарт”, обясни директорът. Той предупреди, че трябва да се внимава при екскурзии в Близкия изток, в Азия. Особено в Индия човек трябвало да притъпи любопитството си да опитва екзотични храни. Най-честите хранителни инфекции, докладвани от Европейската агенция по безопасност на храните, са причинявани от Сampylobacter, Salmonellа и Yersinia.