Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдия №1 е посетил Благоевградския окръжен съд в петък.
Съдия №1 е посетил Благоевградския окръжен съд в петък.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се е срещнал в петък с враждуващите от месеци помежду си наказателни и граждански съдии в Благоевградския окръжен съд, за да ги изслуша. От върховния съд потвърдиха визитата му пред “24 часа”.

Конфликът между окръжните съдии в Благоевград е от март т.г. Тогава наказателните

поискаха съдийската колегия

на ВСС да ги изслуша,

тъй като работната атомосфера там била нетърпима. Шефката на съда Катя Бельова предложила гражданските съдии да не дават дежурства през почивни и празнични дни, заради което в графика фигурирали имената само на наказателните. Наказателното отделение в съда било без ръководител, тъй като титулярката излязла в отпуск по майчинство. Въпреки настоявания временен шеф не бил сложен, негодуваха наказателните магистрати, чиито дела се увеличавали.

Съдебни кадровици обаче не пожелаха изслушване и пратиха проверка на ръководството. Тя заключи, че Катя Бельова не е предубедена към наказателните магистрати.

Съдия №1 е заминал вчера за Благоевград, след като във вторник съдийската колегия на ВСС отказа с 6 на 4 гласа за втори път да кани съдиите в София, за да обсъдят създалото се напрежение около дежурствата. Мнозинството прие, че съдийската колегия не е компетентна да реши проблема. “Затова е въведено съдийското самоуправление - за да се решават някои въпроси на общи събрания”, коментира тогава членът на ВСС Красимир Шекерджиев.

Преди това кадровиците разделиха 2 свободни бройки за граждански съдии. Едната ще бъде обявена на конкурс за повишаване за наказателен съдия в Благоевградския окръжен съд, а другата - за граждански.