Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ХИБРИДНИТЕ ЗАПЛАХИ: ПРОБЛЕМИ И РЕШЕНИЯ

Вчера, петък 28 юни, участвах във Втората международна конференция на тема: Хибридните заплахи:проблеми и решения, организирана от Департамент "Политически науки" при Нов български университет със съдействието на Атлантическия съвет на България.

Моят доклад бе на тема: "Реакцията на Европейския парламент на руската хибридна война".Изнесох информация за приетите доклади и резолюции в Комисията по външни работи на Европарламента през последните три години относно руските антиевропейски дезинформационни стратегии и хибридни заплахи срещу ЕС, т.е. и срещу България.

Работната програма на това впечатляващо научно събитие, за което повечето български медии си запушиха ушите и си зашиха устните, продължава и днес. Проблемите по които изнесоха доклади и дискутират участниците от България, Турция, Израел и Украйна са обобщени в следните панели:

1. Хибридната война като предизвикателство за международната сигурност

2. Информационни аспекти на хибридните заплахи

3. Хибридната война като предизвикателство за националната сигурност

4. Политически измерения на хибридните заплахи.

Похвално е,че все повече български и чуждестранни учени обръщат сериозно внимание на тази проблематика. Но техните анализи и задълбочени наблюдения, трябва да достигнат до политиците и до максимално широк обществен кръг. Защото ние наистина се намираме в състояние на война и доказателството за това е мълчанието за нея на българските медии, както и на институциите отговарящи за националната сигурност. Искрено се надявам, че обществото ни ще намери сили да се защити от постоянния дезинформационен поток идещ от Кремъл, от постоянните руски манипулации в жизнено важни сфери за България като енергетиката, отбраната и културата.

*От фейсбук!