Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Красимир Каракачанов и шефът на отбраната ген. Андрей Боцев участваха в честване на 30-годишнината на МиГ-29 в българските ВВС.
Красимир Каракачанов и шефът на отбраната ген. Андрей Боцев участваха в честване на 30-годишнината на МиГ-29 в българските ВВС.

Вицепремиерът нападна Емил Караниколов и Цвета Караянчева заради ремонта на Су-25

“В края на краищата или си мъж и имаш гащи, или нямаш.” Тези думи отправи вицепремиерът Красимир Каракачанов по адрес на министъра на икономиката Емил Караниколов.

Повод за гнева на вицепремиера станаха спънки по изпращането на 8 български щурмови самолета Су-25 за ремонт в Беларус. Договорът на стойност 82,5 млн. лв. бе сключен в края на 2018 г., но изпълнението му се забави заради ембарго срещу Минск. Каракачанов предложи облекчаване на санкциите, но колегата му от квотата на “Атака” Караниколов поиска преди това съгласие на всички държави от ЕС, което доведе до конфликт между двамата патриотични министри.

“Да питаме всички европейски държави за ремонта на Су-25 в Беларус, както предлага Караниколов, отнема между 9 и 12 месеца. Ако не вземем спешни мерки и не изпълним договора, хем ще плащаме неустойки, хем няма да имаме самолети”, заяви в петък Каракачанов.

Първият превод за Беларус е направен в четвъртък, сега трябва Караниколов да издаде разрешение за изпращане на самолетите, обясни вицепремиерът.

Неустойките са по 82 000 лв. на ден. Другата опасност е, че без спешен ремонт на Су-25 армията ни ще загуби способностите си. От 14 щурмови самолета, които обслужват и пехотата, и флота, летят само 5. Единият от тях е приземен преди ден заради изтекъл ресурс. Останалите четири могат да са във въздуха до юли - август догодина. Според Каракачанов някой в министерството на икономиката давал вредни или некомпетентни съвети или се страхувал да си сложи подписа.

Каракачанов нападна и шефката на парламента Цвета Караянчева заради нейно изявление, че кани руски специалисти да ремонтират Су-25 в българския завод “Авионамс”. То беше направено при посещението на Караянчева в Москва.

“24 часа” потърси коментар в петък от министър Караниколов и парламентарната шефка. И двамата обаче отказаха да отговарят на обвиненията на Каракачанов.