Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Карадайъ и Пеевски говориха пред журналистите в парламента днес.
Карадайъ и Пеевски говориха пред журналистите в парламента днес.

ДПС върна всичко надвзето - около 1 600 000 лева

ДПС отказва да участва повече в консултации за партийни субсидии. Това обявиха пред журналисти в парламента председателят на движението Мустафа Карадайъ и депутатът Делян Пеевски.

“Това, което се случва в момента, е смешно. Субсидията е приета от комисията на второ четене да е 1 лев, докладът е изготвен, този въпрос е свършил”, отсече Пеевски.

На коалиционен съвет във вторник управляващите от ГЕРБ и “Обединени патриоти” се разбраха малкият партньор в управлението да проведе консултации с всички партии, за да се стигне до окончателно решение с колко да се свали партийната субсидия. То трябва да се гласува до края на юли. Преди това обаче предложението на ГЕРБ за 1 лев на глас мина на първо четене в пленарната зала. Освен това след среща на ГЕРБ и ДПС на второ четене в бюджетна комисия бе прието сваляне на субсидията до 1 лев и разрешаване на финансирането от фирми за партиите.

“Разговорите с управляващата партия приключиха. Това, че не си държат на думата, е техен проблем. 1 лев оставяме, да видим какво ще направят те. Ако се извъртят, те да се извъртят. Няма да гласуваме в комисия друго, да си гласуват. Как ще го направят? Има ли такава парламентарна техника? Субсидията е 1 лев”, коментира вчера Пеевски.

“Щом са попарили българските деца и детските градини, да са живи и здрави”, каза депутатът пък по повод изявление на премиера Бойко Борисов, че данъците няма да се променят до края на мандата. Преди това ДПС внесе предложение за освобождаване на семействата от такса за детска градина и за сваляне на ДДС за книгите.

“Бягство от отговорност.” Така коментира изявленията на ДПС лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Движението също върна надвзетите като субсидия 1,6 млн. лв., съобщи още Карадайъ. Същото направиха и от ГЕРБ, превеждайки обратно надвзетите 5,6 млн. лв. Разликата от 4,3 млн. лв. БСП ще възстанови за сметка на бъдещи плащания на държавния бюджет към соццентралата, защото пари тя няма.

Как се разви хронологично темата с партийните субсидии и коя партия за какво се бори - вижте в графиката.

Борисов: БСП дори своите пари не могат да управляват

“БСП не могат да си управляват субсидиите. Това са социалистите - да похарчат тяхното, да няма никакви запаси, да се огледат след това, да вземат и чуждото, накрая да оставят разруха.” Това каза премиерът Бойко Борисов по време на проверката на строежа на магистрала “Европа” в участъка Драгоман - Сливница.

С тази реплика Борисов коментира позицията на БСП от сряда, че партията няма нужните ѝ над 4 млн. лв., за да възстанови на бюджета надвзетите субсидии в периода след май 2016 г. Заради това социалистите ще поискат Министерството на финансите да им удържи сумата от следващи траншове на партийната субсидия.

“БСП управлява субсидиите си така, както е разпоредил законът. Всяка година сме проверявани от Сметната палата именно по разходването на субсидията и държавата досега не е констатирала нито едно нарушение”, заяви вчера в отговор на Борисов зам.-шефът на червената група Георги Свиленски.

Субсидията не е за спестявания, а за извършване на реална политическа дейност и не е на ръководството на партията, а на всички структури, допълни той. И обясни, че е предвидено в рамките на една календарна година да бъде изразходена. “Това, че някои управляващи партии имат други странични финансирания и това им позволява да не си харчат субсидията, а да я държат на влог, е притеснително и тема за друг разговор”, каза още Свиленски.