Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петър Здравков СНИМКА: Авторката
Петър Здравков СНИМКА: Авторката

Състав на Варненския апелативен съд увеличи с една година присъдата на Петър Здравков, който уби балетиста от варненската опера Мартин Чикалов.

9-те години затвор бяха заменени с 10 години, но тъй като обвиняемият се възползва от така нареченото съкратено съдебно следствие, наказанието му бе наалено с една трета и Здравков ще лежи 7 години зад решетките.

Инцидентът, който потресе цяла Варна, стана на 10-и септември миналата година на бул. "Приморски". Мартин пресичал булеварда, когато бил пометен от Здравков. Пред погледите на множество свидетели, виновният шофьор не просто не спрял, а стипъл на газта и опитал да избяга. Колата му била засечена от други шофьори, които видели инцидента, но Здравков зарязар возилото си и хукнал да бяга. След като беше обявен за общодържавно издирване, 24 часа след инцидента, той се предаде сам в полицията, в присъствието на адвоката си.

По време на делото пред окръжния съд станаха ясни много подробности около инцидента. Оказа се, че Здравков изобщо няма шофьоска книжка и никога не е имал. За това кара, без да има право, е глобяван не веднъж от пътна полиция. БМВ-то, с което блъсна Мартин, си купил само броени дни преди инцидента.

Във фаталния ден карал по булеварда със 114,6 км в час, а в момента на удара в тялото на балетиста скоростта на автомобила му е била 77 км в час, при разрешени 50 км в час. Освен това денонощие след задържането му, в кръвта му са открити следи от кокаин и канабис.

„Движение с подобна скорост в населено място, по улица граничеща с градски парк, при интензивно движение на хора и автомобили в тази част от денонощието и в края на лятото, с изпреварване преди това на други автомобили на кръстовище със светофарна уредба представлява чиста проба „автомобилно хулиганство“, което следва да бъде прието като отегчаващо обстоятелство“, коментира апелативният съд в своето решение.

Решението на Апелативен съд – Варна, подлежи на обжалване пред ВКС в 15 дневен срок.