Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс
Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отговори днес уклончиво на въпрос дали страната му ще удари Иран, след като той свали американски дрон.

"Скоро ще разберете", заяви пред репортери Тръмп, цитиран от Ройтерс.

Президентът на САЩ допусна възможността американският безпилотен летателен апарат да е бил свален в резултат на човешка грешка, предаде Франс прес.

"Имам усещането, че това е била грешка, допусната от някой, който не е трябвало (да вземе това решение). Не ми се вярва (дронът да е бил свален) умишлено", каза Тръмп в Овалния кабинет в Белия дом, предава БТА.

Той предположи, че въпросният човек от иранските въоръжени сили е бил "небрежен и глупав", съобщи ДПА.

Ако в летателния апарат обаче имаше американски военнослужещ, това щеше да е "голяма, голяма разлика", подчерта в същото време Тръмп.

Думите му изглежда сигнализират, че няма да има непосредствен американски отговор на инцидента, отбелязва Асошиейтед прес.

Тръмп отново настоя, че дронът е бил свален в международни води.

Висш американски военен каза, че безпилотният апарат е летял на голяма височина в международното въздушно пространство над Ормузкия проток, на приблизително на 34 километра от най-близката точка на сушата на иранска територия, когато е бил свален, предаде Ройтерс.

"Тази опасна и водеща към ескалация атака беше безотговорна и стана близо до установените въздушни коридори между Дубай, ОАЕ, и Маскат, Оман, като е възможно да е изложила на опасност живота на невинни цивилни", каза генерал-лейтенант Джоузеф Гуастела, командващ военновъздушните сили на САЩ в Близкия изток, пред репортери в Пентагона. Той подчерта, че американският дрон не е нарушил въздушното пространство на Иран "в нито един момент по време на своята мисия".

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф обвини Съединените щати, че лъжат, че страната му е свалила техен дрон над международни води, предаде Ройтерс.

"САЩ извършват #ИкономическиТероризъм срещу Иран, водят тайни действия срещу нас (и) сега нахлуват на наша територия. Ние не искаме война, но ще отбраняваме нашето небе, земя (и) води", написа иранският външен министър в Туитър. Зариф обяви, че Иран ще отнесе въпроса за "тази нова агресия в ООН (и)" ще докаже, че САЩ лъжат за международните води", предава БТА.

Американските въоръжени сили определиха свалянето на техния дрон като "непредизвикано нападение". Според Иран безпилотният летателен апарат е бил на разузнавателна мисия над негова територия.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е обезпокоен от свалянето на американски дрон от Иран и приканва всички страни да проявят максимална сдържаност, каза говорителят му Стефан Дюжарик, цитиран от Ройтерс.

"Важно е всички страни да проявят максимална сдържаност и да избягват всякакви действия, които биха нажежили ситуацията", заяви Дюжарик.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова международната общност да подкрепи САЩ срещу Иран след днешното изостряне на напрежението заради свалянето на американския дрон от Иран.

"През последните 24 часа Иран засили агресията си срещу САЩ и срещу всички нас. Повтарям призива си всички обичащи мира страни да подкрепят усилията на САЩ да спрат иранската агресия. Израел стои до САЩ в тази ситуация", заяви Нетаняху.

Саудитският външен министър Адел ал Джубейр предупреди Иран, че "ще плати цена", ако продължи "агресивните си политики", предаде Франс прес.

"Ще има цена, която Иран ще трябва да плати, ако продължи агресивните си политики", каза Джубейр на пресконференция в Лондон и осъди "увеличаването на интензивността на иранските дейности" в Залива.

Той обаче отказа говори за "червени линии" в отговор на въпрос за евентуална саудитска военна намеса в Оманския залив, където два танкера бяха нападнати на 13 юни.

Джубейр отхвърли и идеята да се започнат разговори с Техеран.

"Искаме действия, а не думи. Разговаряхме близо 40 години с Иран и това не ни доведе доникъде", заяви той.