Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

главата на чудовището е два пъти по-голяма от тази на съвременен вълк.
главата на чудовището е два пъти по-голяма от тази на съвременен вълк.

Отсечена глава на гигантски вълк, живял преди 40 000 години, е открита в Якутия, съобщи в. “Сайбириън таймс”, цитиран от десетки руски и западни медии. Той е два пъти по-голям от днешните си събратя.

На изключително добре запазената глава на чудовището попаднал местен жител на брега на река Тирехтях. Това станало миналата година, но за откритието бе съобщено едва в сряда по време на изложба в Токио на останки от древни замразени животни.

Големината на главата е поразителна - над 40 см, т.е. колкото половината тяло или два пъти главата на съвременен вълк. Покрита е с козина, която наподобява тази на мамутите. Заради студа мозъкът на страховития звяр и меките тъкани са останали непокътнати. Това ще даде възможност да се направи ДНК анализ, с което вече са се заели учени от Стокхолм. Възрастта на древния хищник се оценява между 2 и 4 години.

Находката, която е първа запазена до такава степен на вълк от епохата на плейстоцена, станала възможна поради топенето на вечните ледове в сибирския район. Не е ясно защо и как главата е отсечена, но тя едва ли е била трофей на древен ловец, тъй като хора са се заселили по тези места хиляди години по-късно.

Озъбената вълча глава е намерена почти по същото време с останките на бебе пещерен лъв, което учените нарекоха Спартак.