Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Скандална дисекция на действителността - от мутрите до политиците чудовища, в романа на Лазар Мурджев "Прозрения от дъното"

Авторът прави безпощаден анализ на всички процеси и родния "стандарт дребни душички"

Тези дни излезе публицистичната книга на Лазар Мурджев "Прозрения от дъното", който още в началото отбелязва: "Ницше твърди, че демокрацията сама води до своята противоположност – тиранията".

С тази творба авторът ни въвлича в скандален порив за дъх нормалност из девалвиралата реалност. Ужасът от дъното, сътворило прозренията на този здрав интелектуален шамар по мутрите, чудовищата от статуквото, за родния "стандарт дребни душички" и за ценностите на българското настояще.

Неслучайно книгата започва с цитат от Джордж Оруел: "Той бе самотен призрак, изричащ истина, която никой нямаше да чуе.

Но докато продължаваше да я изрича, по някакъв необясним начин приемствеността не се прекъсваше. Паметта на човечеството се предава не като накараш другите да те чуят, а като пазиш здрав разсъдъка в себе си."

"Лазар Мурджев тръгва от поезията и пренася своята нравствена битка за ценностите ни като народ в публицистиката - казва проф. Радослав Радев. – Той не просто ползва словото, а гради структури на мисълта и емоцията, за да може чрез видимата повърхност на живота ни да търси откровения и прозрения. Авторът знае до кого и зад какво да застане, но всичко в политическия ни живот, което е лесно обяснимо, трудно се преживява. Лазар Мурджев стига до убийствена ирония, която рядко някой е произнасял. „Петдесетте милиона жертви на Втората световна война са само цифра, която все повече българина си я представя само в евро."

"Лазар Мурджев е уникално явление в най-новата българска литература – казва проф. Орлин Загоров. - Талант с извънредно богата палитра от мъдрост и човешки въжделения. Книгата му е цяла вселена, обитавана от непобедим дух.

Затова прозренията започват с усещане за бъдеще и завършват с молитва за България, която иска да завещае на идните поколения."

Според издателя Иван Гранитски "Прозрения от дъното" е "Острие!"

"Всяка книга на този талантлив автор впечатлява с оригиналната си концепция - отбелязва Гранитски. - Книги като "Прозрения от дъното" са много нужни на това наше време на объркани нравствени ценности, загубени исторически ориентири и общество в структурен, институционален и духовен разпад".