Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Весела Драганова с мъжа си
Весела Драганова с мъжа си

Държавната субсидия е служила за финансиране на роднински участия в концерти, както и за купуване на офис сгради

Едва ли много хора днес си спомнят за т.нар. мандатоносители на НДСВ - партиите на Весела Драганова и Тошо Пейков, които бяха коалиционни партньори на царя от 2001 до 2009 г.

Двамата получаваха държавната субсидия, преди НДСВ да се регистрира като партия. Симеон Сакскобургготски постъпи аристократично и им остави 3,7 млн. лв. от бюджетната дотация, които

вече бяха влезли

в сметките на Партията

на българските жени и Движение за национално възраждане "Оборище".

Драганова и Пейков оползотвориха сумите, за да купят централи за формациите си, които след 2009 г. изчезнаха от политическия хоризонт.

Весела Драганова стана известна и с факта, че дари от субсидията участие на съпруга си, който е оперен певец, както и 10 хил. лв. за филма "Ганьо Балкански се завръща от Европа".

Освен с подкрепа на културни събития женската организация използва субсидията и за 5-етажна сграда на бул. "Мария Луиза" в София, която преди 1944 г. е функционирала като хотел. Затова започнаха да я наричат "хотела на Весела Драганова", за който формацията плащаше кредит.

Сградата, която Партията на българските жени купи, но впоследствие бе продадена на търг заради неплатени задължения.
Сградата, която Партията на българските жени купи, но впоследствие бе продадена на търг заради неплатени задължения.
След като сключи сделката през 2004 г., напористата съюзничка на царя

даваше няколко помещения под наем, но за 10 г. натрупа задължения,

които не можеше да изплаща.

През 2013 г. задълженията на партията към финансови предприятия бяха над 1 милион лева, а имала и още 54 хиляди лв. неплатени данъци. През 2014 г. финансовият резултат на Партията на българските жени е -508 хил. лв. Няма дори приходи от лихви по депозити като предишни години.

А субсидия след 2005 г. не получаваше. Затова в края на 2014 г. постройката бе продадена на публичен търг за 1,3 млн. лв.

Така приключи

една от най-шумните истории с

партийни субсидии

Партията на българските жени не можа повече да влезе в парламента. През 2013 година се яви самостоятелно и спечели едва 6000 гласа. На следващата 2014 г. сключи съюз с Николай Бареков и неговата "България без цензура", но остана без депутат. През 2017 г. Драганова вече се отказа от участие в изборите и реши, че ще основе сватбена агенция.

Женската формация призна, че липсата на държавна инжекция е довела до практическия им фалит.

"Изразходени са средствата от финансиране на партията, отпуснати като финансиране през 2004 г., и приходи от наем

поради лоша икономическа конюнктура”,

пише в отчета на ПБЖ за 2014 г. Огромната загуба идвала от продажбата на сградата на търг заради невъзможност за плащане на вноски по ипотечния кредит и лизинга за колата.

Продажната цена не покривала напълно задължението по ипотечния кредит,

защото преди това са платени възнаграждения във връзка с търга.

И след продажбата оставало частично задължение от 273 хил. лв. към банката кредитор.

През август 2013 г. последният наемател е напуснал сградата и оттам нататък Партията на българските жени е имала само разходи.

Според отчета й до Сметната палата финансовият й резултат за 2018 г. е отрицателна величина 13 хил. лв. "Той увеличава отрицателните резерви, като те стават от (-370) хил. лв. на (-383) хил. лв. Отрицателният резерв е натрупан през 2014 година поради продажба на недвижимото имущество на партията на търг", пише още в отчета.

Въпреки задълженията в партията работят на щат двама души - вероятно един от които е Весела Драганова. Формацията й разполага и с напълно амортизиран фиат.

Преди това - през 2009 г., женската организация е купила и служебен автомобил хюндай, който през 2012 г. е върнат на лизинговата компания и е заменен с по-висок клас ауди.

След фалита на Партията на българските жени през 2014 г. той също е върнат на лизинговата компания. Формацията дължи и 50 хиляди лв. за местни данъци и такси, пише в отчета й до Сметната палата.

Коалиционният партньор на Весела Драганова Тошо Пейков купи доста по-скромно помещение за централа на Движението за национално възраждане "Оборище", макар и на култовата софийска улица "Цар Иван Шишман". Формацията се обзаведе с апартамент.

Тошо Пейков отдавна напусна политиката.
Тошо Пейков отдавна напусна политиката.

И Пейков, и Драганова отричаха, че парите за новите им имоти са от държавната субсидия, но не разполагаха с други средства.

Според отчета на партията му - Движение за национално възраждане "Оборище", до Сметната палата през 2018 г.

финансовият резултат е отрицателна

величина в размер на 58 хил. лв.

На щат не работи нито един човек.

Изплатени са 6000 лв. по граждански договор.

От години лидерът на Движението за национално възраждане "Оборище" Тошо Пейков вече се е отказал от политиката, партията му не отчита никакви приходи и разходи, и се е отдал предимно на хобито си да снима. Има няколко фотоизложби с икони, български светци и национални светини, обекти под закрилата на ЮНЕСКО. Освен това се занимава и с историческа и просветителска дейност.