Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Смути, фреш и извара в менюто

Повече пресни плодове и зеленчуци и млечни продукти като кашкавал, сирене и извара, по-висока масленост на прясното и киселото мляко и по-чисто месо за сметка на пържените храни, сладкишите и солта.

Тази промяна в менюто на децата от 3 до 7 г. в детските градини предвижда наредба на здравното министерство, качена за обществено обсъждане. Целта е да се намали честотата на свръхтегло и затлъстяване сред най-малките, както и да се синхронизира с физиологичните им потребности. Така те ще получават най-малко по 3 вида пресни плодове и зеленчуци седмично - цели, нарязани, настъргани, като салата, смути или прясно изцеден сок. Към подходящите за децата продукти са вписани и нектари без добавена захар и изкуствени подсладители.

Ежедневно ще се осигуряват поне 35 г сирене и/или кашкавал при целодневно хранене. Прясното и киселото мляко пък вече трябва да са само краве и със съдържание на мазнини от 3% до 3,6%, като два дни седмично се включва кисело мляко с 2% мазнини и/или прясно мляко с 1,5%. Забраняват се млека и млечни продукти с изкуствени подсладители, оцветители и консерванти.

Увеличава се приемът на храни, богати на белтъчини, като яйца и месо. Месото обаче не трябва да е претърпяло друга обработка освен охлаждане. Телешкото и свинското да са без видими тлъстини, сухожилия и кости, а птичето - без кожа. Нови изисквания има и за мляното месо. Съдържанието на мазнини трябва да е под 7%, а на колаген към месен протеин - под 12%. От месните продукти се допускат шунка и филе, всякакви други колбаси се забраняват.

Приемът на сол се ограничава до 3 г/ден. Забраняват се пържените храни и сладкишите. Досега те се допускаха до два пъти седмично. От менюто се изхвърлят консервираната риба и морските дарове.

С всички промени калориите в дневното меню се намаляват от 1570 на 1350 ккал на ден за децата от 3 до 4 г., а за по-големите - от 1770 на 1600.