Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

Двама ловджии ще бъдат изправени пред съда след трагиен инцидент по време на лов. Единият ще отговаря пред Темида за това, че убил свой приятел, а другият, че дал пушка на жертвата, при положение, че няма разрешително и не бил вписан в списъка на ловната дружинка.

Инцидентът станал на 25-и февруари 2017-а година. 54-годишният Христо Х. и 40-годишния Живко И. излезли на лов с дружинката от варненското село Рудник в землището на съседно село, с разрешително за отстрел на чакали и лисици. Определени били позициите на всички ловци. Придружаващият ловната дружинка горски стражар проверил разрешителното, но не и документите на ловците и така пропуснал участието на пострадалия мъж, който не бил вписан в него.

Простреляният мъж бил ловец до 2016 г. През август същата година той продал ловното си оръжие на своя приятел Живко. Сутринта преди лова, пострадалият помолил своя приятел да му даде пушката, за да участва в отстрела на хищници, въпреки че не е имал право на това. Подсъдимият му се доверил и му дал пушката.

По време на лова "нелегалният" ловец пуснал своите кучета и тръгнал през терена в разрез с всички правила – бил без светлоотразителна жилетка, шапка или лента. Подсъдимият Христо произвел два изстрела в посоката, в която се намирала жертвата, въпреки че нямал добра видимост, след като в полето изскочило животно. След втория изстрел установил, че е прострелял смъртоносно в главата познатия си, който починал на място.

Предстои делото срещу двама ловци да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.