Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десетки хиляди са заразени с морбили в Европа, събуждат се коклюш и полиомиелит, учени се страхуват дори от чума

Все повече хора страдат от зарази, които са се смятали за ограничени или дори за напълно изкоренени. 1,5 милиона деца умират всяка година от болести, срещу които има ваксини, според данни на Световната здравна организация. И не става дума единствено за страните от третия свят. Напротив, дори в Европа ситуацията става все по-критична – през 2018 г. заразените от морбили на нашия континент достигнаха стойности, които не са регистрирани в последните двайсетина години. А 2019 г. се очертава като още по-тежка. Епидемията не подмина и България. Наблюдават се и случаи на коклюш, а заради бежанската вълна до Европа има риск да достигат и зарази като полиомиелит и дори коремен тиф. Някои специалисти изказват съмнения, че глобалното затопляне е възможно да събуди даже едра шарка и чума.

Само за първите месеци на 2019 г. случаите на морбили са прехвърлили 40 хиляди в Европа, съобщават от Световната здравна организация. Засегнати са 42 страни, сред които е и България. Миналата година на нашия континент се разболяха над 80 хиляди души, което е три пъти повече от регистрираните случаи през последните години. Усложненията на болестта доведоха до 72 смъртни случая.

СЗО отчита това като неуспех, защото срещу морбили съществува ефективна ваксина. Преди нейното масово въвеждане в световен мащаб от тази шарка са умирали над един милион деца годишно.Днес случаите значително са намалели, но въпреки това епидемични взривове продължават да се регистрират, и то в страни като Великобритания, Австрия, Франция, Швейцария, Испания и Белгия.

От СЗО обясняват, че допреди пет-десет години са вярвали в успешния план болестта да бъде напълно изкоренена в световен мащаб до 2020 г., то той се отдалечава все повече, тъй като 2019 г. се очертава да е с една от най-тежките епидемии през последните десетилетия.

Заразата достигна и до България. Въпреки че здравните власти само допреди година бяха категорични, че у нас риск от епидемия няма, броят на заразените бързо надхвърли 500, като сто от тях са бебета под 13-месечна възраст. Засегнати са София, Благоевград, Пазарджик, Бургас, Перник, Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Монтана и Пловдив. Като причина за бързото разпространение на болестта специалистите обявяват отказа на множество родители да ваксинират децата си.

„Всяка година държавата отделя 40 милиона лева за изпълнение на имунизационния календар, който е идентичен с тези на другите европейски страни. Осигурени са най-добрите ваксини за българските деца. Въпреки това за 2018 г. 7% от тях не са получили първата ваксинация срещу морбили, която се поставя на 13-месечна възраст, а 13% не са се явили за втората (на 12-годишна възраст). Най-голям брой неваксинирани деца има в две групи - в ромската общност и сред родителите с антиваксърски настроения“, обясни главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев по време на пресконференция, посветена на Европейската имунизационна седмица. Той подчерта, че най-притеснителен е фактът, че голям процент деца са ваксинирани единствено по документи. Затова са назначени множество проверки кой и как извършва такива измами с лъжливо поставени имунизации.

Кои са другите опасни болести, които се завръщат, четете в списание "Космос".