Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сергей Станишев  СНИМКА: Архив
Сергей Станишев СНИМКА: Архив

Очаквам театралността с оставката на Корнелия Нинова да продължи и на конгреса с емоционални изказвания. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев преди началото на червения пленум на "Позитано" 20. Той бе помолен да коментира изразени от опозицията съмнения, че конгресът на 16 юни може и да не приеме оставката на Нинова. Очаквам такива усилия, те са видими, отговори Станишев.

Той призова да се възстанови накърненото колективно начало в начина на функциониране на БСП. Партията ни е силна точно, защото е сбор от колективен разум и колективно мислене. А напоследък тежко липсва диалог между ръководството и партията. Ние не можем да бъдем ГЕРБ, вождистка партия, предупреди Станишев.

Той разкритикува направения от ръководството анализ на представянето на БСП на евровота. Това, което видях, не е анализ, отчита дейности, без задълбоченост и отговори на въпросите защо за втори път след 2017 г. губим почти спечелени избори, коментира Станишев. Според него, ако не бъде направен истински анализ, останалото е опит за замитане на съществуващи проблеми под килима.

Станишев критикува и кампанията. Изборите не се печелят за месец, отношението на хората се печели с години, напомни той. Когато 2 месеца обясняваш колко вредни са слънчевите лъчи, не може да очакваш на 26 май хората да отидат на плаж и да отидат да гласуват. Няма как това да стане, каза той. И обясни, че евроскептичната реторика на БСП е една от причините хората да не отидат да гласуват, което обслужило ГЕРБ.

Сбъркани фокуси, послания и слаба организация на кампанията, критикува още Станишев. Според него трябвало да се говори за бъдещето. Не за грешките, а какво искаш ти да промениш и как ще го направиш, каза той. Нямаше екипност на листата, което не е по вина на кандидатите, допълни Станишев.

Втората причина била насилствено наложеното вътрешно разделение в партията.

Трето, били направени много лоши преценки на ситуацията, - напускането на НС било добре в началото, но след първата седмица имало по-скора негативен ефект.

Трябва да видим направени ли са верните изводи и способни ли сме да променим това, което ни е попречило, за да спечелим, допълни той.

Станишев коментира и избора на Петър Витанов за председател на делегацията на БСП в Европарламента с думите: Това е продължение на поредица от политически нелогични решения, наложени от Нинова.